Første andelslandbruk i Stavanger er etablert!

Der det før var plen, vokser det nå grønnsaker og poteter. Foto: Annabell Pfluger

På et jorde på Storhaug har to ildsjeler startet Stavangers første andelslandbruk. Det skal bli et inkluderende felleskap og et levebrød for gründerne.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.08.2022

På 2,5 mål på Emmaus dyrker Sven Are Ek og Yngve Sortland et mangfold av grønnsaker og urter samt to typer poteter. De får hjelp av 30 andelshavere i dette første året. 70 personer står på ventelisten og gleder seg til neste sesongen. Målet på sikt er å dyrke nok grønnsaker til rundt 200 andeler.

Andelslandbruk er et konsept der deltakerne kjøper en andel av forventet avling, hjelper til under utplanting og luking og høster selv når grønnsakene er klare. «Utenom privatpersoner kan også omsorgsboliger, barnehager og skoler kjøpe andel, og restauranter kan be om å få varene levert», sier Sven Are Ek, daglig leder i ByAuk.

imagejzfpb.png

Ikke bare grønnsaker: Å skape aktiviteter med mening og et inkluderende nabolag er sterkt forankret i tenkingen hos gründerne av ByAuk, Sven Are og Yngve. På vinterhalvåret skal det blant annet snekres bruksgjenstander, og det er et ønske å skape en arena for arbeidstrening og frivillighet. Arealet eies av Stavanger kommune. Der det før var plen, dyrkes det nå mat.

ByAuk drives som et ideelt AS og er et sosialt entreprenørskap. Hele overskuddet skal gå inn i foretaket for å forbedre tilbudet og inkludere flere. Vil du vite mer eller ønsker å stå på venteliste til neste sesong? Ta kontakt med ByAuk på epost hei@byauk.no

Du kan følge ByAuk på facebook og Instagram.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.