Skogbruk

Oppdatert 20.12.2023

Statsforvalterens oppgaver innenfor skogbruk er knyttet til den langsiktige forvaltningen av skog som ressurs for lønnsom næringsvirksomhet. I samarbeid med andre aktører er Statsforvalteren også engasjert i arbeidet for større verdiskaping basert på trevirke som råstoff.

Statsforvalteren skal være en pådriver for økt bruk av trevirke som bygningsmateriale og til produksjon av bioenergi. Det er også et viktig mål å bidra til at vi har en infrastruktur som kan sikre en effektiv og lønnsom hogst, samtidig som næringen tar hensyn til miljøet. Statsforvalteren gir veiledning og bistand til kommunene på områder som landbruksveier, skogskader, bioenergi, skogskjøtsel og miljøspørsmål. Andre arbeidsområder er koordinering av skogbruksplanleggingen i fylket, forvaltning av skogfondsordningen, tilskuddsforvaltning og kontrolloppgaver.

Vis mer

Det produktive skogarealet i Nordland er 6,4 millioner dekar, likt fordelt sør og nord for Saltfjellet. I sør er barskog dominerende, mens det er mest lauvskog i nord. Skogressursene i fylket gir gode muligheter for aktivitet og næringsutvikling. Samtidig skal skogbruket i Nordland ta sin del av ansvaret for å opprettholde biologisk mangfold i fylket.

Skogressursene i Nordland gir muligheter for høy lokal og regional verdiskaping. På gården – i bygda – i Nordland. Med unntak for vedproduksjon og noe lauvtrevirke til plateproduksjon ved Arbor i Hattfjelldal, er stort sett hele den økonomiske aktiviteten i skogbruket i Nordland basert på virke fra barskog.

Skogens betydning i klimaregnskapet

Klimaendringene er en viktig miljøutfordring der skogen kan gi et vesentlig positivt bidrag. Skogen binder store mengder CO2. Det vil være en viktig samfunnsoppgave for skogbruket å bidra til økt CO2-binding gjennom aktivt skogbruk og etablering av klimaskoger. Nordland har også betydelige bioenergiressurser som bør utnyttes.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 24.06.2015

Skogplanting som klimatiltak

Planting av skog på nye arealer er et av tiltakene i klimaforliket som Stortinget vedtok i 2012. Nordland er utpekt som et av tre pilotfylker i en treårig satsning.


Publisert 24.04.2015

Bra besøk på aksjonsdager om bioenergi i Trofors og Røsså

Deltakerne på aksjonsdagene fikk sett hele bioenergi-verdikjeden; fra demonstrasjon av et mobilt flisfyringsanlegg til live-flishogging for produksjon av biobrensel


Publisert 27.03.2015

Aksjonsdager med tema flisfyring og bioenergi

Fylkesmannen inviterer til to aksjonsdager med temaet flisfyring og bioenergi i Grane og i Hemnes kommune.


Publisert 16.03.2015

Fagtur om bruk av tre som byggemateriale i større bygg

Velkommen til fagtur i Bodø og Fauske onsdag 25. mars 2015.


Publisert 19.01.2015

Rekordhogst i Nordland

I 2014 ble det hogd 192 000 m³ i Nordlands skoger. Ikke siden begynnelsen av 90-tallet har det blitt avvirket så mye.


Publisert 13.11.2014

Bygger fjøs av sitkatømmer fra egen skog

Besøk på et vellykket nybygd trefjøs på Løkta i Dønna kommune.


Publisert 05.11.2014

Prosjektet "Økt bruk av tre i Nordland" er avsluttet

Prosjektet var et spleiselag mellom Fylkesmannen, Innovasjon Norge og fylkeskommune i Nordland.


Sist endret 16.01.2023

Kartlegging av skogressurser i Nordland

Statsforvalteren har ansvaret for å koordinere skogbruksplanleggingen i fylket. I samråd med kommunene og andre aktører i skogbruket i Nordland er det nå utarbeidet en ny «Hovedplan for skogbruksplanlegging med miljøregistreringer i Nordland 2021-2050».


Publisert 20.10.2014

Vellykket seminar om moderne bruk av tre i bygg

Bra oppmøte på Fylkesmannens og TreSenterets seminar den 15. oktober i Bodø.


Publisert 12.09.2014

Vil du lære mer om bioenergi og gårdsvarmeanlegg?