Høring av søknad om tillatelse til mudring og peling i Narvik havn i Narvik kommune

Høringsfrist:
29. mars 2024 23.59
Illustrasjon hentet fra vedlegg 1 i søknad utarbeidet av Sweco AS.

LKAB Norge AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og peling i Narvik havn i Narvik kommune. Hensikten med tiltaket er å rehabilitere kaia og utdype innseilinga.

Publisert 29.02.2024

Bakgrunn

LKABs eksisterende kai 3/4 i Narvik havn behøver en oppgradering da anlegget der for lasting og lossing er nedslitt og utdatert. En fornyelse av anlegget er også nødvendig for å tilfredsstille krav i utslippstillatelse. Oppgraderingen av kaia vil består av at stålrørspeler slås ned langs eksisterende kai, og et nytt kaidekke legges på. Anlegget på kaia vil også oppgraderes. Samtidig er det behov for utdypingen av området rundt kaia, da dette har blitt grunnere over tid som en konsekvens av drift ved kai, hovedsakelig lossing av tilsatsmidler for malmproduksjon som olivin, kvartsitt og dolomitt.

Det søkes om tillatelse til å mudre inntil 17 500 kubikkmeter sediment over et område på 11 800 kvadratmeter. Mudringen skal utføres med gravemaskin på lekter, og mudremassene er planlagt levert til lovlig avfallsanlegg. Det søkes også om peling av 77 stålrørspeler som måler mellom 7-40 meter. Pelene skal rammes ned til berg fra lekter.

Forurensning

Det ble utført sedimentundersøkelser ved tiltaksområdet i 2022 og 2023. Undersøkelsene ble utført av Sweco og Multiconsult, og dekker til sammen alle tre sidene av kaia.  Undersøkelsene viser at tiltaksområdet er svært forurenset. Det er ved ett prøvepunkt påvist analyseparametere opp til tilstandsklasse V (svært dårlig miljøtilstand)[1] ned til 50 cm dyp, og opp til tilstandsklasse III (moderat miljøtilstand) ned til 100 cm dyp. Det er ved alle prøvepunkt minst én analyseparameter tilsvarende tilstandsklasse V.

En del av tiltaket innebærer peleramming, som medfører impulsstøy. Dette kan være skadelig for marint liv. Tiltakshaver anslår et lydeksponeringsnivå på 190-230 dB re 1µPa, med spisstrykk opp til 180 dB re 1µPa opp til 500 meter unna tiltaksområdet. Dette er nok til å forårsake atferdsendringer hos fisk, men ikke nødvendigvis umiddelbar død.

Tiltakshaver opplyser at de skal bruke miljøskuffe med lokk på gravemaskin under mudring for å hindre spredning av partikler. Videre vil muddermassene bli mellomlagret på splittlekter som er tettet med fiberduk for å hindre lekkasje av muddermasser tilbake til sjø. Det skal også utføres kontinuerlig turbiditetsmåling under mudringen.

Muddermassene skal leveres til lovlig avfallsanlegg.

Naturverdier

Tiltaksområdet ligger i et lokalt viktig gytefelt for torsk, og omtrent 1 500 meter unna en registrering av den svært viktige naturtypen «bløtbunnsområde i strandsonen».

Bløtbunnsområde i strandsonen er en naturtype som kan huse et stort antall arter og produksjonen kan være høy. Områdene er ofte viktig for overvintrende og trekkende fugler, og som næringsområder for stedegne fugler. Det er registrert flere observasjoner av fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i bløtbunnsområdet.  

For nærmere informasjon om kriterier for verdisetting av naturtyper viser vi til rapport utarbeidet av NIVA.

Høring

Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 29. mars 2024. Merk med referansenummer 2023/813. 

 

[1] Analyseresultatene er vurdert i henhold til Miljødirektoratet sitt system for grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota gitt i veileder M-608/2016.