Fyllitt fra Rogaland kan potensielt lekke ut tungmetaller

Fyllitten i Stavangerområdet kan være mer problematisk enn bare forhøyede arsenverdier. Høye konsentrasjoner av tungmetaller i giftige konsentrasjoner, kan bli sluppet til miljøet. Det må derfor undersøkes mer i forkant av anleggsvirksomhet og massehåndtering, for å håndtere massene riktig og unngå skade.

Publisert 05.01.2023

Vår region er et område med mye anleggsvirksomhet, som kommer i kontakt med berggrunnen under oss. Denne saken dreier seg om at enkelte typer stein kan reagere med luft og vann, og føre til utslipp av tungmetaller som kobber, sink og nikkel. Det har lenge vært kjent at steinen under Stavanger har et høyt innhold av arsen. Vi har nylig oppdaget at andre metaller kan også være problematiske.

Informasjonen i denne artikkelen er rettet mot de som jobber med anleggvirksomhet. Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe.

Sulfidrik fyllitt og potensielle utfordringer  

Statsforvalteren er blitt kjent med at fyllitten i Stavangerområdet kan være sulfidrik i enkelte områder.  Mangel på oksygen under avsetningsforholdene til bergarten kan føre til sulfiddannelse, som vanligvis er assosiert med mineraler som pyritt (FeS2) og pyrrhotitt/magnetkis (Fe1-xS). Avsetningsmiljøet kan også ha betydning for om bergarten er naturlig anriket med ulike tungmetaller.  

Sulfidmineraler forvitrer lett i kontakt med vann og oksygen. Forvitringsreaksjonen danner svovelsyre (H2SO4). Svovelsyren gir lav pH som medfører mobilisering av elementene bundet i bergarten gjennom en prosess kjent som «Acid Rock Drainage (ARD)». I områdene vi mistenker sulfidrik fyllitt er det per i dag ikke registret en lav pH, men dette kan være et resultat av en buffereffekt i bergartene vannet sirkulerer gjennom. Avsetningsbergarter som fyllitt kan være svært heterogen over relativt små områder, og det kan være utfordrende å avgrense de områdene som faktisk er problematiske. Det må gjennomføres flere undersøkelser for å etablere den mineralogiske sammensetningen, samt vurdere det faktisk syredannende potensialet. På nåværende tidspunkt har vi etablert at det er målt svært høye konsentrasjoner av blant annet nikkel og sink, i tillegg til forhøyede konsentrasjoner av kadmium og kobber i vannet rundt de aktuelle anleggsområdene.   

Oppdaget på sykehustomten 

Statsforvalteren ble gjort kjent med denne problemstillingen da det med en tilfeldighet ble gjort en analyse av tungmetaller anleggsvannet ved etableringen av ny adkomstvei til Nye SUS. Denne prøven viste blant annet svært høye konsentrasjoner av nikkel og sink. Dette kom overraskende på alle involverte parter og en omfattende overvåkning ble igangsatt for å kartlegge potensielle kilder. Det ble da etablert at det var stor variasjon i både bergartens svovelinnhold, samt dens reaktivitet innenfor et relativt lite område. Dette gjenspeiler trolig en heterogenitet i fyllitten i området, og at den i enkelte områder kan ha høyere sulfidinnhold enn i andre. Per i dag har vi ikke nok kjennskap til berggrunnen i området, og flere undersøkelser må utføres for å etablere hvor stort område dette gjelder, og hvor vi i videre anleggsarbeid kan forvente utfordringer.  

Fremover må du sikre testing av fyllitten før du setter i gang 

For å hindre at vi får store utslipp av tungmetaller til miljøet, er det viktig at tiltakshavere og entreprenører tar prøver og analyser av berggrunnen i området rundt prosjektene sine. Det er ikke nok med å analysere for tungmetaller i berg, men du må også utføre tester for syredannende potensiale og reaktivitet. 

Ved mistanke om syredannende potensiale er det viktig at bergarten undersøkes i henhold til veileder fra Miljødirektoratet. Det fremgår av forurensningsforskriften § 2-3 bokstav a at grunn som danner syre eller andre stoffer som kan medføre forurensning i kontakt med vann og/eller luft, regnes som forurenset grunn dersom ikke annet blir dokumentert. Potensielt syredannende bergarter skal derfor håndteres som forurenset.  

NGU kommer til Stavanger 

NGU skal i forbindelse med prosjekt om bakgrunnsverdier i mineraljord og grunnvann, byjord, akstsomhetskart for grunnforurensning og avrenning, og problematikk knyttet til syredannende bergarter og sur sulfatjord, kartlegging av byggeråstoffer og bruksegenskaper til overskuddsmasser til Rogaland i 2023. I Stavanger kommune skal det blant annet skal gjøres en mer grundig kartlegging av fyllitten. Dette vil gi oss en bedre forståelse av bergartens sulfidinnhold, og varierende mineralogisk oppbygning.  

Ta kontakt hvis du trenger råd 

Vi har to geologer på Miljøvernavdeling som hjelpe deg med spørsmål angående dette. Ta gjerne kontakt med Anne Stensland (geokjemiker). 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.