Bærekraftsuka 2023 er i full gang

Professor Jeffrey Braithwaite under åpningen av Bærekraftsuka 2023 Foto: Bente Larsson-Fedde

Bærekraftsuka 2023 arrangeres av Statsforvalteren i Rogaland og går av stabelen 20. - 24. november. Hovedtaler under åpningen mandag var verdenskjente professor Jeffrey Braithwaite fra Australia. Hele åpningen ble sendt live på Facebook og kan sees der. Det er fortsatt mulig å bli med på flere av våre arrangement under Bærekraftsuka. Torsdag og fredag er det popup-bruktbutikk i Statens hus.

Publisert 21.11.2023

Det er tredje året på rad at Statsforvalteren i Rogaland arrangerer Bærekraftsuka. Bærekraftsuka er en uke der vi setter kursen mot en mer bærekraftig hverdag, både for samfunnet, for organisasjoner, for offentligheten og for hver enkelt av oss. Vi har tverrfaglige arrangementer innen alt fra sirkulære verdikjeder, bærekraftig kommuneøkonomi, universell utforming og klimaendringer.

Hva er bærekraft?

Statsforvalter Bent Høie innledet Bærekraftsuka 2023 under åpningen med blant annet disse ordene:

«At noe er bærekraftig, har etterhvert blitt litt forvirrende: Bærekraftig økonomi, bærekraftig mat, bærekraftig transport og bærekraftig oljeutvinning.

Men Brundtland kommisjonen definerte ordet til å være: «Bærekraftig utvikling er en utvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov.»

Setter vi inn tiltak på de rette stedene?

Professor Jeffrey Braithwaite forteller i sitt innlegg under åpningen av Bærekraftsuka at verden bare er i rute med å nå to av bærekraftsmålene fram til 2030 - bærekraftsmål nummer 9 og bærekraftsmål nummer 17. Han forteller at vi kan gjøre en mye bedre jobb om vi retter blikket mot de områdene der vi har mest å hente for å redusere klimagassutslippene og begrense miljøbelastningene. Innen helse- og omsorgssektoren gjelder det blant annet transport og konstruksjon, energibruk, medisinsk utstyr, bruk av kjemikalier, plastikk, tekstiler, papir m.m. 

Jeffrey Braithwaite er professor og direktør ved Australian Institute of Health Innovation, og er en internasjonalt anerkjent talsperson for bærekraftig utvikling. Han har en omfattende forståelse av globale trender innen bærekraft og de utfordringene vi står ovenfor i dag. Han er en inspirasjonskilde for bærekraftig utvikling og hans innsikt har inspirert mange til å ta større ansvar for folkehelse, kvalitet og pasientsikkerhet, som er hans spesialfelt. Du kan se innlegget til Braithwaite som ble sendt live via Facebook her (kommer etter 23 minutter ut i åpningen).

Fortsatt gode muligheter til å bli med på Bærekraftsuka 2023

Det er fortsatt mulig til å bli med på flere av våre arrangement under Bærekraftsuka. Det er både fysiske og digitale arrangement. Er påmeldingsfristen gått ut, ta direkte kontakt med den som står som ansvarlig for arrangementet. Det er ofte gode muligheter til å bli med likevel. Du finner hele programmet for Bærekraftsuka her.

Få også med deg vår popup bruktbutikk på Statens hus i Stavanger torsdag og fredag i Bærekraftsuka (i kontortiden). Bruktbutikken er åpen for alle og til inntekt for årets TV-aksjon.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.