Elevens beste og elevens rett til medvirkning ved individuelt tilrettelagt opplæring

Elever som ikke har tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring kan ha rett til individuelt tilrettelagt opplæring (ITO). Før det kan fattes vedtak om dette må pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utarbeide en sakkyndig vurdering av elevens behov. Både under PPT sin utredning av elevens behov, og når det skal fattes vedtak om ITO må elevens beste og elevens rett til medvirkning sikres.

Publisert 03.07.2025

Elevens rett til medvirkning

PPT må i sitt arbeid med eleven, ivareta elevens rett til å medvirke. Eleven har en rett, men ingen plikt til å medvirke. Elevers rett til medvirkning er beskrevet i opplæringsloven § 10-2.

Hovedregelen er at PPT skal høre eleven direkte. Det betyr snakke direkte med eleven og hente inn elevens syn, på egne behov og egen opplæring. PPT må også legge vekt på meningene til eleven, ut fra elevens alder og modenhet.

For at eleven skal ha reell medvirkning må eleven få informasjon om hva medvirkning betyr, hvorfor medvirkning er viktig, og hvordan de kan medvirke i sin egen sak. Eleven må konkret vite hva hen skal uttale seg om, og hvordan PPT skal bruke opplysningene videre. Hvis det finnes flere ulike løsninger i saken, må eleven informeres om dette. All informasjon må være forståelig og tilpasset elevens individuelle behov, f.eks. modenhet, funksjonsnedsettelse, erfaring og kulturbakgrunn.

Foreldre trenger ikke å samtykke for at PPT kan snakke med eleven. Eleven har en selvstendig rett til medvirkning. Elever bestemmer selv over spørsmål knyttet til opplæringen sin fra 15 år (jf. § 24-5). Dette innebærer blant annet selv å samtykke eller ei, til at det fattes vedtak om ITO.

Når det gjelder ITO har elever en styrket rett til medvirkning i opplæringsloven § 11-7 siste punktum. Et tilbud om ITO skal utarbeides i samråd med elev og foresatte. Samråd betyr at PPT må diskutere og rådføre seg med elev og foresatte i arbeidet med å utforme tilbud om ITO.

Også når det skal fattes vedtak om ITO, må kommunens/fylkeskommunens vedtaksorgan sikre at elev og foresatte er tilstrekkelig hørt, og har fått virkeliggjort retten til medvirkning.

Du kan lære mer her: 

Elevens beste vurdering

PPT må alltid høre eleven for å kunne vurdere hva som er elevens beste. Elevens medvirkning er derfor helt sentral, for at PPT skal kunne avgjøre hva som vil være det beste for eleven i forhold til ITO. Vurderingen må derfor blant annet bygge på elevens eget syn og medvirkning i saken.

Andre momenter som PPT må belyse i elevens beste vurdering kan være:

  • Hva sier oppdatert forskning om det aktuelle i saken - sikre et godt kunnskapsgrunnlag.
  • Hva har skolen erfart at fungerer i praksis.
  • Barnets egenart – identitet, karaktertrekk og egenskaper.
  • Familiemiljø og nære relasjoner.
  • Eleven sin rett til vern, omsorg og trygghet.
  • Elevens rett til opplæring.

Jo mer inngripende et vedtak er, eller jo større konsekvenser et tiltak har for en elev, desto større vekt skal det legges på elevens beste som et grunnleggende hensyn. PPT må derfor synliggjøre i sakkyndig vurdering sin elevens beste vurdering.

Vedtak om rett til ITO fastsetter en individuell rett for eleven. Vedtaket må derfor vise hvordan hensynet til elevens beste er vurdert. Vurderingen av det beste for eleven, må vises og være omtalt i begrunnelsen for vedtaket. Elevens beste vurdering må være tilstrekkelig konkret og individuell i enkeltvedtaket om ITO.

Elevens beste skal være et grunnleggende hensyn i saker om ITO, det betyr at dette skal være en grunnleggende rettighet, et grunnleggende hensyn og en saksbehandlingsregel. Grunnleggende rettighet betyr at hensynet til elevens beste alltid skal vurderes. Saksbehandlingsregel betyr at vurderingen må være redegjort for og synlig for de som skal lese sakkyndig vurdering eller vedtak om ITO. PPT og den som fatter vedtak må forklare hvordan elevens beste er undersøkt, og hvilket innhold vurderingen av elevens beste har. Med andre ord vise hvordan har vi kommet frem til hva som er elevens beste. Her må det også komme frem hvordan eleven er hørt.

Det er en saksbehandlingsfeil, hvis elevens beste vurdering ikke er gjort i saker om ITO som får konsekvenser for en elev. Hensynet til elevens beste er ikke det eneste hensynet i saker om ITO, men det skal være det grunnleggende hensynet. Man må i vurderingen forklare hvilken vekt barnets beste har fått, i avveiingen mot andre hensyn. Ved flere motstridende hensyn må disse vektes mot hverandre.

Du kan lære mer om elevens beste vurdering her:

Foresattes rett til medvirkning i saker om ITO

Både opplæringsloven § 10-3 og § 11-7 skal sikre at PPT og skolen samarbeider med foresatte om opplæringen til en elev. Dette gjelder med mindre det kommer i konflikt med elevens selvråderett fra 15 år (jf. § 24-5). Opplæring skal forstås vidt, samarbeid skal gjelde både omkring elevens faglige og sosiale utvikling. Skolen og PPT må legge til rette for samarbeidet og er den profesjonelle parten, de har ansvar for å gi tilpasset og forståelig informasjon til foresatte. Dette henger også sammen med skolen og PPT sin informasjonsplikt (jf. § 10-8). Skolen og PPT må sikre at både elev og foresatte får nok informasjon til å vurdere om elevens rett til ITO blir oppfylt.

Mer informasjon her:

Mer informasjon og filmer her:

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.