Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 06.04.2020

Utdanningsdirektoratets råd til opplæring når elevene er hjemme

Utdanningsdirektoratet har publisert en nettside med råd som kan hjelpe skoler og lærere med undervisning hjemme.


Publisert 07.02.2020

Grunnskolestatistikk for Vestfold og Telemark

Lurer du på hvor mange elever som går i grunnskolen i Vestfold og Telemark? Hvor mange får spesialundervisning? Hvilket valgfag er mest populært i grunnskolen? Her finner du tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) for skoleåret 2019/2020.


Publisert 30.01.2020

Elever kan få tospråklig opplæring i fag på nett

Elever kan få tospråklig fagopplæring på nett i sanntid. Kommuner som ikke klarer å tilby tospråklig fagopplæring i arabisk, somali og tigrinja kan søke om sanntidsopplæring gitt av nettlærere.


Publisert 25.11.2019

Veien videre - arbeidet med resultater fra nasjonale prøver 2019

Høsten 2019 gjennomførte ca. 4 600 elever på 5. trinn i Vestfold og Telemark nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk. I tillegg gjennomførte ca 4 800 elever på 8. trinn nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk, og ca. 4 700 elever på 9. trinn gjennomførte de samme prøvene i lesing og regning.


Publisert 20.11.2019

Regelverket for skolegudstjenester

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark mottar jevnlig henvendelser fra både foreldre og skoler som har spørsmål rundt regelverket for skolegudstjenester. I den forbindelse minner vi om at Utdanningsdirektoratet kom med en ny og oppdatert veileder om skolegudstjenester i november 2018.


Publisert 22.10.2019

Kompetansepakke for innføring av nytt læreplanverk

Utdanningsdirektoratet har laget en kompetansepakke med opplæringsmateriellet som skal støtte skoleledere og lærere i arbeidet med å ta i bruk, tolke og forstå det nye læreplanverket.


Publisert 12.09.2019

En skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris

Fylkesmannen har nominert Stigeråsen skole i Skien til Dronning Sonjas skolepris 2019.


Publisert 02.09.2019

Fleksibel skolestart - invitasjon til å komme med forslag til modeller

Utdanningsdirektoratet inviterer kommuner til å komme med forslag til ulike modeller for fleksibel skolestart. Dette kan være modeller som både er forankret i dagens regelverk eller modeller med muligheter for å søke unntak fra regelverket.


Publisert 02.09.2019

Skoleskyss

Elever i grunnskoleopplæring og i videregående opplæring kan ha rett til skyss til og fra skolen av ulike grunner. Utdanningsdirektoratet har gjort det enklere å få oversikt over regelverket rundt retten retten til skyss og laget et ny veiviser for dette. 


Publisert 15.08.2019

Påminnelse om Dronning Sonjas skolepris

Vi minner om fristen 26. august for å nominere skoler til Dronning Sonjas skolepris 2019.