Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir


Publisert 05.01.2024

Digitalt informasjonsmøte om videreutdanning 23. januar 2024

Udir inviterer til et digitalt informasjonsmøte for barnehage- og skoleeiere om videreutdanning for barnehagelærere, lærere og yrkesfaglærere den 23. januar 2024.


Publisert 19.12.2023

Invitasjon til høringskonferanser om kvalitetsutvikling i skolen

Hvordan kan vi utvikle kvalitet i skolen? Hvordan kan prøvene og undersøkelsene vi bruker i skolen bli mer relevante og svare bedre på behovet? Kunnskapsdepartementet inviterer til fire høringskonferanser i januar og februar 2024.


Publisert 19.12.2023

Nytt fra nyttår

Her finner du en oversikt over endringer og nyheter for barnehage, SFO og skole.


Publisert 15.12.2023

Tilsyn med Modum kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Modum kommune og Stalsberg skole. Temaet for tilsynet er tidlig innsats.


Publisert 08.12.2023

Gratis læringsressurs «Jeg vet»

«Jeg vet» er en gratis læringsressurs for barnehager og skoler om mobbing, vold, overgrep og barns rettigheter. Innholdet er knyttet til rammeplan for barnehagen og læreplan for skolen.


Publisert 08.12.2023

Fagdager om inkludering av nyankomne i barnehager og skoler

Trenger du en innføring i arbeidet med nyankomne barn i barnehage og elever i skolen? Meld deg på fagdag!


Publisert 29.11.2023

Tilsyn med Asker kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Asker kommune og Hagaløkka skole. Temaet for tilsynet er vedtak om særskilt språkopplæring.


Publisert 16.11.2023

Hvordan snakke med barn og unge om krig og frykt?

Utdanningsdirektoratet har laget en samleside med relevant informasjon om dette temaet.


Publisert 26.10.2023

Elevundersøkelsen åpner 6. november – vær obs på flere endringer

Gjennomføringsperioden for Elevundersøkelsen 2023 er 6. november til 8. desember. Vi anbefaler at skoleeier og skolene sikrer at de har riktige tilganger til løsningen i god tid før gjennomføringen.


Publisert 23.10.2023

Webinar om kunstig intelligens og vurdering 31. oktober

Udir inviterer lærere, ledere, skoleeiere og andre interesserte til et webinar om kunstig intelligens (KI) og vurdering.