Nødnett- et godt verktøy i krisen

Åge Tøndevoldshagen delte brukererfaringer med nødnett fra Dovre og Lesja

Krisekommunikasjon er avhengig av robuste verktøy slik som Nødnett.  8. og 9. november deltok nødnettbrukere i Innlandet på DSBs fagdag og øvelse.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.11.2021

Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund informerte de rundt 70 deltakerne om behovet for robuste kommunikasjonskanaler. Sårbar infrastruktur for kommunikasjon kan være en utfordring når krisen treffer en eller flere kommuner i Innlandet. Nødnett er en slik viktig kommunikasjonskanal.    
I salen på Lillehammer hotell var nødnettbrukere fra forskjellige organisasjoner samlet, blant andre 13 kommuner, nødetater, sivilforsvaret og frivillige.

Brukererfaringer fra leirskred i Gjerdrum

Thomas Grue i DSB fortalte om erfaringer fra bruk av nødnett fra Leirskredet i Gjerdrum. På det meste var 68 talegrupper i bruk under redningsoperasjonen, sa han.

Det er fortsatt ukjent for mange at å lytte til en talegruppe tar like mye kapasitet som å være deltaker inn i gruppen. Med rundt 600 nødnetterminaler registrert ved den samme basestasjonen under den mest hektiske fasen av redningsoperasjonen var det stor fare for såkalt «sperr» eller «ventetid» på nettet, men det løste seg ettersom aksjonen gikk.

Fremskutt reservestrømforsyning ble raskt kjørt ut til basestasjonen i rasområdet for å sikre at kritiske kommunikasjonskanaler var åpne i den krevende redningsfasen. Flere hendelser kan nemlig skje samtidig. På grunn av raset var strømnettet i området svært ustabilt.

Gjerdrumrapporten sier at Nødnett fungerte gjennom hele hendelsen og har ifølge flere  involverte vært et viktig verktøy for å dele informasjon både innad i organisasjoner og for å dele tidskritisk informasjon for å skape felles situasjonsforståelse.

Nødnett i kommunal beredskap

Både Trysil og Dovre kommune delte sine erfaringer med nødnett. Hans Martin Aas fra Trysil kommune fortalte om kommunes pålagte beredskapsoppgaver internt i kommunen og samarbeid med eksterne aktører.

Åge Tøndevoldshagen delte erfaringer fra bruk av nødnett fra Dovre og Lesja kommune. Både Hans Martin og Åge ba om at flere kommuner investerte i flere terminaler enn ett par. Kjøp gjerne seks terminaler for å ha god beredskap.

God sambandsledelse er viktig under øvelser og hendelser. DSB oppfordret alle om å ha fokus på sambandsledelse ved alle beredskapsøvelser. Det bør utpekes en person ved hendelser og øvelser som har rollen som sambandsleder  og som gir råd til lederne.

Sambandsøvelse

Tirsdag 9. november var alle deltakerne invitert av DSB til å delta på en 2 timer nødnettøvelse. Scenario var ekstremvær og påmeldte deltok fra sin arbeidsplass.

Læring fra øvelsen er at nødnett kan brukes til å gi korte situasjonsrapporter for at alle skal være så oppdatert som mulig.Nødnett må brukes i hverdagen for at man skal være godt kjent med hvordan terminalene fungerer når det oppstår en krise.