Beredskap

Oppdatert 12.03.2024

Vi lever i eit trygt og stabilt samfunn, men når samfunnet blir råka av ei stor hending eller krise, må vi ha ein plan for korleis vi skal handtere situasjonen. Vi treng planar for krisehandtering, og vi må øve på krisesituasjonar i tråd med planane. Alle aktørar på sentralt, regionalt og lokalt nivå har ansvar for både å planlegge og øve. 

I tillegg til å øve eigen kriseorganisasjon, har Statsforvaltaren ansvar for jamleg å øve kriseleiinga i kommunane. Statsforvaltaren skal dessutan vere ein pådrivar for øvingar som involverer andre regionale fagetatar, som til dømes Forsvaret. 

Beredskap er ein viktig del av samfunnsplanlegginga

Ei anna viktig oppgåve for Statsforvaltaren er å sjå til at vi i samfunnsplanlegginga tek beredskapsomsyn, og at kommunane har eigne kriseplanar. 

Statsforvaltaren skal koordinere den regionale atomberedskapen og medverke til at regionale og lokale etatar utviklar planar for å kunne handtere ei atomulykke. Her er det Statens strålevern som er nasjonal fagetat.

Du er også ein del av Noregs beredskap

Dersom straumen blir vekke eller du blir isolert av veret, bør du vere rusta til å klare deg sjølv i nokre dagar. Styresmaktene ber oss difor vurdere risiko og sårbarheit i eigen heim. Du bør tenke gjennom kva som kan skje, kva konsekvensar det kan få, og korleis nettopp din familie kan handtere det. Finn gjerne også ut kven som kan trenge di hjelp og korleis du kan bidra. Dei grunnleggande behova dei tre første døgna av ei krise er varme, mat, drikke, legemiddel, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har alt ein god del av det vi treng for å klare oss sjølv i nokre dagar, så det er ofte ikkje så mykje som skal til for å komme helt i mål. Her får du gode idear til kva som bør vere på plass i ditt eige beredskapslager.

Vis meir


Publisert 18.12.2023

Endringer i regelverk for flyktninger fra Ukraina

Fra og med 12. desember 2023 ble det strammet inn på adgangen til å reise frem og tilbake mellom Ukraina og Norge for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse.


Publisert 05.12.2023

2614 flyktninger bosatt i Innlandet i år

I fjor ble det bosatt 2450 flyktninger. Til sammen har Innlandet nå bosatt like mange som det bor i Tynset kommune. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ba kommunene i Innlandet om å bosette 3015 flyktninger i 2023. Kommunene vedtok å bosette 2960 og nå er altså 2614 bosatt.


Publisert 22.05.2023

Oransje farevarsel for Trysilelva - fare for skadeflom

Det er fortsatt høye temperaturer, mye snø i fjellene og fare for nedbør de neste dagene. NVE varsler derfor fare for skadeflom i Trysilvassdraget.  Det er også stor vannføring i alle vassdrag i Innlandet. Statsforvalteren oppfordrer alle til å sjekke vannveier, stikkrenner og sikre gjenstander.


Publisert 24.10.2022

Ny veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har nylig lagt ut en revidert versjon av veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen. Den erstatter forrige veileder fra 2014.


Publisert 21.10.2022

Lærte om strålevern og atomsikkerhet

Beredskapskoordinatorer fra kommunene i Innlandet fikk lære om strålevern og atomsikkerhet på to fagdager som Statsforvalteren i Innlandet arrangerte 5. og oktober.


Publisert 02.09.2022

Fjellskredberedskap - studietur til Møre og Romsdal

Fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune i Valdres vil bli klassifisert som et høyrisikoobjekt og både kommunen og Statsforvalteren har et definert ansvar beskrevet i Nasjonal beredskapsplan for fjellskred.


Publisert 20.02.2020

Kommunelegen sine oppgaver i en kriseledelse

Flere kommuner beskriver i sin beredskapsplan oppgavene til de som sitter i kriseledelsen. Dette er en god ide fordi alle da er kjent med hverandre sin rolle i en krise. Her er et eksempel på kommunelegen sine oppgaver

 


Publisert 20.02.2020

Beredskapsråd - sammensetning og oppgaver

Beredskapsråd er et forum der alle som jobber med beredskap kan møtes for gjensidig orientering om beredskapsarbeid. 


Publisert 20.03.2019

45 av 48 kommuner på beredskapsmøte

Dette var det første møte på beredskapsområdet i Innlandet og både ordførerere, rådmenn og beredskapskontakter deltok. Tilstede var også Sivilforsvaret i Hedmark og Oppland, HV-05 og Politiet i Innlandet.