Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir


Publisert 15.09.2020

Mekling ferdig for Gjøviks kommuneplan

Etter meklingen i dag, kan Gjøvik kommune nå vedta kommuneplanens arealdel, med ett unntak som det ikke ble enighet rundt: Området ved Brobakken, som nå vil bli avgjort i departementet.


Publisert 28.08.2020

Jernbane-meklingen fortsetter

Partene i meklingen om dobbeltspor gjennom Hamar har blitt enige om et nytt møte. Etter et lengre meklingsmøte i dag, ble Bane NOR og Hamar kommune enige om å gå i ny dialog.

 


Publisert 07.07.2020

Anbefaler å flytte grensen mellom Øyer og Lillehammer

Fylkesmannen har oversendt saken til Kommunal- og moderniseringsdepartementet der vi anbefaler at kommunegrensen endres i tråd med innbyggerinitiativet.


Publisert 26.06.2020

Innlandsstrategien gir grunnlag for fremtidsrettet utvikling

Fylkesmannen slutter seg i store trekk til Innlandsstrategien for Innlandet 2020-2024 som  har vært på høring. Vi mener at Innlandet fylkeskommunen har gjort et godt og grundig arbeid med strategien og kunnskapsgrunnlaget og vi mener den gir grunnlag for en framtidsretta utvikling av fylket.


Publisert 24.06.2020

Fortsatt uavklart mellom Mattilsynet og Kongsvinger kommune

Fylkesmannens mekling mellom de to førte til at kommunen skal utarbeide forutsetninger og rammer for om det kan startes reguleringsarbeid for en logistikkterminal på Granli.


Publisert 22.05.2020

Enighet om nye boligområder i Stange

Stange kommune og Fylkesmannen i Innlandet har gjennom mekling om kommuneplanen kommet til enighet om nye boligområder i kommunen.


Publisert 13.05.2020

Grensejustering mellom Vestre Slidre kommune og Øystre Slidre kommune

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har 13. mai vedtatt å endre grensen mellom kommunene Vestre Slidre og Øystre Slidre.


Publisert 05.03.2020

Departementet godkjente Østre Toten-plan

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i dag godkjent planene for Nordlia i Østre Toten. Det innebærer at det kan bygges opp til 220 boliger i området, som ligger langs fylkesveg 33.


Publisert 20.02.2020

Mye ble løst men varehandel og trafikkutredninger gjenstår etter mekling av Lillehammerplaner

Meklingen ga enighet mellom fylkeskommunen, fylkesmannen og Lillehammer kommune om spredt utbygging og ivaretakelse av vassdrag. Temaene varehandel og trafikkutredninger ble ikke løst og går nå til politisk behandling og eventuelt til departementet for avgjørelse.


Publisert 12.11.2019

Fylkesmannen opprettholder klage på Biltema-etablering

Etter en ny vurdering opprettholder Fylkesmannen sin klage på Ringsaker kommunes vedtak om å gi dispensasjon for etablering av detaljvarehandel innenfor Ringsaker Handelspark.