8. mai-markeringer i Rogaland

8. mai feirer vi friheten og hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner. Hvert år markeres både frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen denne dagen.

Publisert 03.05.2023

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års okkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge – og samtidig hylle motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner som tok opp kampen mot okkupantene.

Over 100 000 har tjenestegjort i internasjonale operasjoner

Erfaringen fra krigen førte til at Norge ble en aktiv bidragsyter for fred og stabilitet ute i verden. Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over. I 2011 etablerte regjeringen veterandagen. Denne ble samkjørt med frigjøringsdagen, og fikk navnet frigjørings- og veterandagen.

Frihet og demokrati er ikke en selvfølge

Det er dessverre ikke slik at krigen er vunnet en gang for alle. Krigen i Ukraina gir oss en påminnelse om at frihet og demokrati ikke er en selvfølge. Bildene vi ser minner oss på hva krig er, og det russiske angrepet på Ukraina er også et angrep på demokratiet og våre verdier. Markeringen av 8. mai skal minne oss om det som har vært – og de som er villige til å ofre alt for vårt demokrati og våre verdier.

Markeringer i kommunene

I Rogaland er det flere kommuner som markerer dagen. De lokale markeringene gir oss anledning til å hedre våre veteraner, takke for innsatsen og til å markere våre verdier som nasjon. Oversikt over markeringene, og program for dagen, finnes i lenkene under.

Kommunale veteranplaner

Kommunale veteranplaner skal styrke samfunnets oppfølging og anerkjennelse av veteranene. I Rogaland har så langt halvparten av kommunene egen veteranplan, og vi håper resten kommer etter. I lenken under finner du en oversikt over de som Forsvaret har registrert, og noen ligger tilgjengelige på kommunenes nettsider.

Tusen takk for innsatsen!

Vi sender vår takk til alle som har stått opp for vår frihet. De som overlevde og de som falt. Tusen takk for innsatsen!

Med de beste ønsker for frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023.

Bent Høie

statsforvalter i Rogaland

 

 

Markeringer av veterandagen i Rogaland

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar