Gebyrbortfall ved opprettelse og endring av eiendom (fradeling)

Reglene om gebyrbortfall gjelder ikke for tiltak som er omfattet av plan- og bygningsloven (pbl). § 20-4, jf. § 21-7 tredje ledd og byggesaksforskriften (SAK10) § 7-6. Videre er det klargjort at det har vært lovgivers intensjon at fradelingssøknader skal være unntatt fra reglene om gebyrbortfall.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.11.2022

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) fikk tidlig i 2022 spørsmål fra Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). Spørsmålet var "om det er riktig at det ikke er hjemmel for å gi gebyrbortfall i fradelingsaker, eventuelt om det likevel gis gebyrbortfall dersom fradelingssøknaden krever dispensasjon". Videre spurte direktoratet om reglene om gebyrbortfall er tilpasset fradeling.

 

14.03.2022 kom tolkningsuttalelsen, der KDD blant annet ga uttrykk for at "det ikke kan kreves tilbakebetaling av byggesaksgebyr for søknader etter pbl. § 20-4 som oppfyller vilkårene for tre ukers saksbehandlingstid, jf. pbl. § 21-7 tredje ledd".

 

Departementet redegjorde så for intensjonen bak plan- og bygningsloven § 20-4, før de konkluderte:

 

"Bestemmelsen er altså begrunnet i at tiltakshaver ikke trenger å knytte til seg ansvarlige foretak for å søke om tillatelse til tiltak etter § 20-4, som for eksempel søknad om fradeling. Samtidig anser lovgiver fradelingsaker som ikke krever dispensasjon mv. å være «ukompliserte tiltak som kan avgjøres raskt». Det er med andre ord bevisst gjort unntak for fradelingssøknader som oppfyller vilkårene for behandling innen treukersfristen.

Kommunen kan dermed kreve gebyr for fradelingssøknader, selv om treukersfristen er oversittet."

 

Tolkningsuttalelsen kan leses i sin helhet her

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.