Skogserien: Skogplanting - ei investering for framtida

Har du ein skog som skal hoggast? Da bør du også planlegge planting. I den andre artikkelen i Skogserien får du vite det viktigaste du treng å vite om skogplanting.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.12.2017

Artikkelen er av Ingeborg Anker-Rasch, prosjektleiar for "Planting for klima" hos Fylkesmannen i Rogaland. Han stod på trykk i Bondevennen nr. 5 - 3. februar 2017.

Foryngelse av skog betyr å få opp ny skog etter hogst. I Norge har vi noe som kalles foryngelsesplikt, som innebærer at skogeier har lovfestet plikt til å sørge for etablering av skog etter hogst i eksisterende skog.

 

Hvordan legger jeg til rette for ny skog?

Det finnes to måter å forynge skogen på; planting og naturlig foryngelse. Planting er aktivt kjøp og utsetting av ferdigproduserte trær. Der marka har god produksjonsevne (bonitet), er det planting som er det mest økonomiske og effektive, og det er den vanlige foryngelsesmetoden for grantrær.

Naturlig foryngelse innebærer at noen trær blir satt igjen ved hogst, som da sørger for videre frøtilførsel på arealet. Treslag som furu kan gjerne forynges naturlig. Naturlig foryngelse brukes ofte på lavere boniteter, altså der jorda har lav produksjonsevne, ettersom det gir kostnadsbesparelser.

Ved etablering av skog på nye arealer, vil foryngelsesmetoden i all hovedsak være planting. Planting av lauvskog er mindre vanlig i Norge. Dette skyldes at plantekostnadene er høyere, og at det er større krav til skjøtsel for å sikre god kvalitet. Ved dedikert arbeid kan likevel planting av lauvskog gi gode resultater og flott tømmer.

 

Elever: Plantene kommer fra planteskoler der de har vært "elever" i ett eller to år før de skal ut i den store verden. Planteskolene har kunnskap om skogplanter som de gjerne deler. Reiersøl planteskole på Froland anbefaler å bestille planter så tidlig som mulig, gjerne i januar.

 

Planleggingen

Dersom du planlegger hogst bør du planlegge foryngelse samtidig. Dette er noe skogbrukssjefen i kommunen kan hjelpe deg med, som næringsnøytral rådgiver. Noe av det første du kan ta stilling til er om du vil plante selv eller få leid inn hjelp. Hvis du ønsker å lære mer om planting, kan du ta et kurs for å lære deg grunnleggende kunnskap om foryngelse av skog.

Velger du å utføre arbeidet selv, må du bestille plantene hos en planteskole. Dette bør gjøres så tidlig som mulig, og innen første kvartal samme året det skal plantes. De vanligste granplantesortene er M60 og M95, som leveres enten som ettårige eller toårige. M60-planter har større planterot, og er dyrere enn M95-planter. Rotstørrelse og alder påvirker overlevelsessjansen, der eldre og større planter er mer robuste. Lauvtreslag sorteres også ut fra type og alder, der rotstørrelsen kommer i flere varianter enn for bartrær.

Det finnes mange varianter av planter, og riktig slag velges ut fra noe som kalles proveniens. Proveniensen beskriver det geografiske klimaområdet til frøet. Planteskolene kan gi råd om valg av riktig proveniens.

 

Når skal jeg plante?

Planting gjennomføres vanligvis 1-2 år etter hogst. Tidspunktet er en balansegang mellom konkurranse fra naturlig gjengroing og risiko for insektsangrep på småplantene. Selve plantearbeidet kan utføres enten av grunneier selv eller ved innleid arbeidskraft.

Plantesesongen strekker seg fra mars til september, alt etter værforholdene. Planting kan begynne så fort snøen forsvinner, og risikoen for frosttørke er borte. Tørre og varme måneder vil være ugunstige plantetider, da reduseres plantenes overlevelsessjanse.

Høstplanting kan også gjennomføres, men her er det viktig å benytte planter som har blitt behandlet med "lange netter" på planteskolen (langnattsbehandlet). Planter har behov for en «innvintringsfase», det vil si at de forberedes på vinter slik at veksten trappes ned og gjør plantene motstandsdyktige mot vinter og frost.

Planting: 1: Rydd vekk potensiell konkurranse på plantestedet. 2: Stikk planten ca. 3 cm under bakkenivå. 3: Pakk jorda godt sammen rundt planten.

Slik planter du! 1: Rydd vekk potensiell konkurranse på plantestedet. 2: Stikk planten ca. 3 cm under bakkenivå. 3: Pakk jorda godt sammen rundt planten. (Foto: Gerd Inger Aarnes / Skogselskapet i Rogaland)

 

Hvordan bør man plante?

Avhengig av produksjonsevnen til jorda (bonitet), velger man planteantallet på arealet. Anbefalt planteantall per dekar for lavere boniteter (G14-G17) er 130-230 stk, mens for høyere boniteter (G20-G26) er det 180-300 stk. 

  1. Det optimale plantestedet er en plass der planten får beskyttelse fra vær og vind. Dette kan være i nærheten av stubber eller steiner. Unngå å sette plantene på høyder eller i forsenkninger i bakken.
  2. Rydd litt rundt planteplassen for å redusere konkurranse fra annen vegetasjon.
  3. Sørg for at planten får god jordkontakt, ved å sette rotpluggen 3 cm under bakkenivå.
  4. Tråkk til rundt planten for å sikre at planten sitter godt i jorda.
  5. Ha et system der du skritter opp ca. to meter (avhengig av hvor tett du vil plante) i en rett linje fra den forrige planten til den neste du setter i bakken.

 

Tips

  • Planlegg hogst og foryngelse samtidig
  • For gratis og næringsnøytral rådgivning, kontakt kommunens skogbrukssjef
  • Ved kjøp av tjenester, få pristilbud av minst to aktører
  • Kontrollér at plantene ser friske ut ved levering
  • Sjekk plantetettheten etter utført planting
  • Benytt skogfondsordningen til å kjøpe planter og tjenester


 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Skogserien

Skogserien

Dette er ein serie fagartiklar som stod på trykk i Bondevennen våren 2017.

Artiklane er skrivne av personar som jobber med skog i Rogaland, og er utvikla med støtte frå Fylkesmannen. Dei er publiserte etter avtale med Bondevennen.

Du finn originalartikkelen i menyen til høgre.