Akvakultur

Oppdatert 22.01.2024

Havbruksnæringen produserer trygg, sunn og god sjømat, og skaper viktige arbeidsplassar og verdiar. Noreg har oppdrett av laks, regnbogeaure og andre artar langs hele kysten og på innlandet. Langsiktig vekst i næringa er avhengig av at belastninga på miljøet vert halden innanfor akseptable rammer. 

Statsforvaltarens oppdrag er å vurdere om oppdrettsanlegget kan komme i konflikt med regionale og nasjonale interesser. Konfliktar knytt til friluftsliv, naturvern, vilt og fiskeinteresser står sentralt i Statsforvaltarens vurdering. Eit vilkår for å få løyve til å drive fiskeoppdrett, er at det også blir gitt utsleppsløyve etter forureiningslova. Det er Statsforvaltaren som gir slike utsleppsløyve. Det blir også stilt krav til avfallshandtering og kjemikaliebruk.

Fylkeskommunen har tildelingsmyndigheten og koordineringsansvaret for søknader om akvakulturløyve. Fylkeskommunen tek den endelege avgjerda, og gir løyve til å drive fiskeoppdrett.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 15.01.2019 av Administrator, Sist endra 02.03.2022

Miljødirektoratet omgjør Statsforvalterens avslag ved lokaliteten Bergkråa i Tysfjord kommune

Miljødirektoratet har omgjort Statsforvalterens avslag på søknaden fra Nordlaks Oppdrett AS om opprettelse av oppdrettsanlegg for inntil 3120 tonn laks, ørret og regnbueørret ved Bergkråa i Haukøyfjorden i Tysfjorden


Publisert 04.10.2018

Klage på avslag på lokaliteten Hysværet

Fylkesmannen i Nordland har nå oversendt klage på avslag på oppdrett på lokaliteten Hysværet som ligger i Vegaøyan verdensarvområde til behandling i Miljødirektoratet. Fylkesmannen anbefaler Miljødirektoratet å opprettholde avslaget.


Publisert 19.05.2017

Fylkesmannen tillater ikke oppdrett ved Hysværet i Vega kommune

Fylkesmannen har avslått søknaden fra Vega Sjøfarm om utslippstillatelse ved Hysværet i Vega. Vi mener at det ikke er sannsynliggjort at området tåler den økte belastningen som utslippet fra oppdrett vil utgjøre her. 


Publisert 08.03.2017

Søknader om utslippstillatelse til akvakultur i 2016

I 2016 behandlet Fylkesmannen i Nordland 44 søknader om tillatelse til akvakultur. Siden det er mye oppmerksomhet rundt denne næringen ønsker vi å opplyse om hvilke saker som er behandlet og hvilke utfall de har fått hos Fylkesmannen.


Publisert 02.12.2016

Brudd på vilkår i utslippstillatelse på 21 av 37 landbaserte akvakulturanlegg

Fylkesmannen i Nordland har ført brevkontroll med landbasert akvakultur i Nordland. Kontrollen omfattet fôrforbruk og eventuelt rensing av avløp jamfør vilkår satt i den enkelte lokalitets utslippstillatelse, og dekket tidsrommet 2010-2015. Resultatene fra brevkontrollen foreligger nå.


Publisert 20.07.2016

Brevkontroll med landbasert akvakultur

Fylkesmannen fører brevkontroll med landbasert akvakultur i Nordland. Kontrollen omfatter fôrforbruk og eventuelt rensing av avløp jamfør vilkår satt i den enkelte lokalitets utslippstillatelse.


Publisert 15.01.2015

Høringsuttalelse om vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett

Fylkesmannen i Nordland har gitt uttalelse til Nærings- og fiskeridepartementet sitt forslag om alternativer for vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett.


Publisert 01.09.2014

Tilsyn med Salten Smolt AS i Vikelva i Saltdal kommune

Mandag 25. august 2014 var Fylkesmannen i Nordland på tilsyn på settefiskanlegget til Salten Smolt AS, tidligere Salten Havbruk. I tilsynsrapporten konkluderer vi med at anleggets påvirkning på Vikelva er uakseptabel. Vi har tatt med i vurderinga at lav vannføring og høy produksjon tilsier at dette er den tiden på året da tilstanden i elva er som verst.