Skogbruk

Oppdatert 20.12.2023

Statsforvaltarens oppgåver innanfor skogbruk er knytte til den langsiktige forvaltninga av skog som ressurs for lønnsam næringsverksemd. I samarbeid med andre aktørar er Statsforvaltaren er også engasjert i arbeidet for større verdiskaping basert på trevirke som råstoff.

Statsforvaltaren skal vere ein pådrivar for auka bruk av trevirke som bygningsmateriale og til produksjon av bioenergi. Det er også eit viktig mål å medverke til at vi har ein infrastruktur som kan sikre ein effektiv og lønnsam hogst, samtidig som næringa tek omsyn til miljøet.

Statsforvaltaren gir rettleiing og assistanse til kommunane på område som vegplanlegging, bioenergi, skogskjøtsel og miljøspørsmål. Andre arbeidsområde er koordinering av skogbruksplanlegginga i fylket, forvaltning av skogavgiftsordninga, tilskotsforvaltning og kontrolloppgåver.

Vis meir

Det produktive skogarealet i Nordland er 6,4 millioner dekar, likt fordelt sør og nord for Saltfjellet. I sør er barskog dominerende, mens det er mest lauvskog i nord. Skogressursene i fylket gir gode muligheter for aktivitet og næringsutvikling. Samtidig skal skogbruket i Nordland ta sin del av ansvaret for å opprettholde biologisk mangfold i fylket.

Skogressursene i Nordland gir muligheter for høy lokal og regional verdiskaping. På gården – i bygda – i Nordland. Med unntak for vedproduksjon og noe lauvtrevirke til plateproduksjon ved Arbor i Hattfjelldal, er stort sett hele den økonomiske aktiviteten i skogbruket i Nordland basert på virke fra barskog.

Skogens betydning i klimaregnskapet

Klimaendringene er en viktig miljøutfordring der skogen kan gi et vesentlig positivt bidrag. Skogen binder store mengder CO2. Det vil være en viktig samfunnsoppgave for skogbruket å bidra til økt CO2-binding gjennom aktivt skogbruk og etablering av klimaskoger. Nordland har også betydelige bioenergiressurser som bør utnyttes.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 22.11.2013

Ber skogeiere være forsiktige med å rydde etter «Hilde»

Tidligst i midten av neste uke vil man få oversikt over skadene på skogen etter stormen "Hilde" sist helg, men kommunene Sømna, Brønnøy, Grane, Bindal og Hattfjelldal ser ut til å være mest berørt.

 


Publisert 26.09.2013

Kystskogbrukets skogeierprosjekt "fra ti til en"

Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga inviterer til regionmøte i Bodø 12. november. På møtet presenteres  skogeierprosjektet "fra ti til en" som er en del av Kystskogbrukets oppfølging av kystskogbruksmeldinga.


Publisert 15.03.2013

Regionalt skog- og klimaprogram for Nordland er klart

Regionalt skog- og klimaprogram (RSK) er et delprogram i Regionalt bygdeutviklingsprogram (RBU). Programmet beskriver Fylkesmannen i Nordlands oppfølging av den nasjonale landbrukspolitikken på området.  


Publisert 13.02.2013

Søknad om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål

Alle som vil plante ut utenlandske treslag til skogbruksformål søke Fylkesmannen om tillatelse til dette. Dette gjelder også produksjon av juletre og pyntegrønt. Søknadsskjema finner du her.


Publisert 11.01.2013

Midler til NMSK fordelt

Fylkesmannen har fordelt midler til nærings- og miljøtiltak i skogbruket (NMSK) til kommunene sammen med midler til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL).


Publisert 02.01.2013

Midler til nærings- og miljøtiltak

Fylkesmannen har mottatt tildeling av midler til nærings- og miljøtiltak i skogbruket fra SLF. Nordland har fått en ramme på 3,9 mill kroner til skogkultur, tynning og miljøtiltak og 4,1 mill kr til vegbygging og drift m/taubane.


Publisert 18.12.2012

Søknad om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål

{PagePropertyPlugin}

Publisert 30.11.2012

Hovedplan veg

Fylkesmannen bistår kommunene i utarbeidelsen av hovedplan veg. Det er i tillegg satt av midler til kjøp av enkelte eksterne tjenester i et begrenset omfang.