Jordhelse

I Oslo og Viken tar vi et felles løft for jordhelse og økt opptak og binding av karbon i landbruket! Satsingen «Jordløftet» er en av aktivitetene som har som mål å gi økt kunnskap og bedre lønnsomhet for gårdbrukere og skogbrukere

 

Statsforvalteren arbeider på ulike måter for bedre jordhelse og økt karbonbinding i landbruket.

Effekten av god jordhelse

God jordhelse gir bedre avlinger, og en sunn jord har også økt evne til å binde karbon, infiltrere vannet og dermed begrense erosjon og overflate-avrenning av næringsstoffer. På denne måten bidrar god jordhelse positivt både til klima og miljø og til bondens økonomi. Det er et stort potensial for karbonbinding i landbruksjord, men fortsatt er det mange utfordringer som skal løses på veien mot oppbygging av jordlivet og optimal karbonbinding i landbruket.  

Ved å jobbe i nettverk og å samordne arbeidet, kan vi i større grad bidra til at ny kunnskap og praksis gir en mer lønnsom og bærekraftig landbruksnæring i vår region.  

Samarbeid

I 2022 startet satsingen «Jordløftet – fra forskning til lønnsom praksis» i regi av Viken Fylkeskommune, i samarbeid med Statsforvalteren i Oslo og Viken og andre aktører.  Formålet er å tilrettelegge for samarbeid og synergier mellom prosjekter som fremmer utvikling innen jordhelse og karbonbinding, og som strekker seg fra forskning, rådgivning, forvaltning, naturbruksskoler og ut til næring. Landbruksforvaltningen i kommunene er sentrale samarbeidspartnere. 
 

Helhetlig satsing

Vi opplever en stor interesse i hele landbruket, både i skogbruket og jordbruket, for jordhelse og karbonbinding. Jordhelse er tema for mange fagområder i Oslo og Viken. I Klima- og miljøprogrammet prioriterer vi søknader til kunnskapsutvikling og aktiviteter som kan bidra til økt karbonlagring og bedre jordhelse. Les mer om Klima- og miljøprogram på våre nettsider.

Regional miljøinnsats

Fra 2023 vil regionale miljøkrav bli utvidet og store deler av Østfold og Akershus vil få krav om at 60 % av foretakenes arealer skal ha plantedekke eller tilsvarende gjennom vinteren. Plantedekke gjennom store deler av året er ett av mange tiltak som til sammen kan bidra til å fremme fotosyntese, binde karbon, bedre jordhelse og gi beskyttelse mot erosjon og avrenning.

Les mer om nye regionale miljøkrav i jordbruket i Oslo og Viken på våre nettsider.

Jord og jordhelse er tatt inn som et eget tema i Regionalt miljøprogram fra 2023. Målene er å forbedre jordhelsen, redusere tap av jord i form av partikler og organiske materiale i jord og øke moldinnholdet og lagre karbon. I Oslo og Viken er følgende ordninger foreslått:

  • Fangvekster som underkultur
  • Fangvekst sådd etter høsting
  • Fangvekst med høy diversitet
  • Bruk av egenprodusert kompost 

Det er fullt mulig å både satse på økt jordhelse og bruk av fangvekster og samtidig få høye, stabile avlinger. Se filmen fra Kjølstad gård i Ås og hvordan de arbeider klimasmart. Se mer i vår nyhetssak!

Skogbruk

Kursserien «Klimasmart skogbruk» legger vekt på god skogforvaltning som bidrar til økt karbonbinding.  Les mer om kursserien på våre nettsider.

Jordvern

I tillegg jobber vi hver dag med å redusere tap av matjord i tråd med nasjonal jordvernstrategi.  Les mer om nedbygging av matjord og jordvernstrategien på våre nettsider.

Første steg i Jordløftet

Den 15. juni 2022 ble alle som jobber med jordhelse- og karbonbindingsprosjekter i Viken invitert til et møte på Vitenparken i Ås om hvordan vi kan løfte i fellesskap. På møtet kom det frem at det er ønskelig å jobbe i nettverk og i samarbeid for å fremme jordhelse og økt karbonbinding, og at kommunene spiller en sentral rolle i dette arbeidet. Innspillene vil bli fulgt opp og innarbeidet i en aktivitetsplan for 2023.  Du kan lese mer om innspillene, møter og arrangementer i Jordløftet hos Viken fylkeskommune.

Jordløft-kommuner

Kommunal landbruksforvaltning spiller en viktig rolle for at ny kunnskap og gode løsninger skal bli til lønnsom praksis, enten det er i skogen, i utmarka eller i jordbruket. Kommunene i Oslo og Viken er derfor invitert til å delta i Jordløftet, i nettverket for jordhelse og økt karbonbinding i Viken.

Mange kommuner har allerede en ekstra satsing i dag, og flere ønsker å ta en mer aktiv rolle ved å være Jordløft-kommune. En Jordløft-kommune vil på sitt eget vis, og i samarbeid med andre aktører satse ekstra på for eksempel kompostering, biokull, fangvekster og beitestrategier. Disse vil også kunne søke om støtte gjennom tilskuddsordninger hos Statsforvalteren og hos Viken fylkeskommune.

Kommuner som er interessert i å bli jordløftkommuner, kan ta kontakt via e-post til kontaktpersonene for Jordløftet, Kari Engmark og Ellen Marie Forsberg.

Stor aktivitet i Viken

Det pågår mange prosjekter med fokus på jordhelse og bærekraftig matproduksjon. En av disse er Karbon Agro som avsluttes i 2022. Her kan du se innslag om Karbon Agro og fangvekster hos NRK 31.oktober 2022

Levende matjord

Statsforvalteren har tidligere jobbet med tema jordhelse gjennom foregangsfylke-prosjektet «Levende matjord» fra 2009 – 2019 hvor formålet var å formidle kunnskap om jord som et levende vekstmedium, og hvilken betydning jordstruktur og det biologiske mangfoldet i jorda har for jordas evne til å produsere mat. Les mer om det avsluttede prosjektet på våre nettsider.

Resultatene fra prosjektet er samlet i boka «Levende matjord» ved Øystein Haugerud og Eirik Kolsrud (red.) i 2021. Du kan bestille boka via Grønt fagsenter

Nasjonalt program for jordhelse

Statsforvalteren har også deltatt med representant i arbeidsgruppa som leverte rapporten «Nasjonalt program for jordhelse» i 2020. Les mer om den hos Landbruksdirektoratet