Skogbrannberedskap i Innlandet

Bildet viser øvelsesdeltakere fra Midt-Hedmarken brannvesen og  Heimevernet
Illustrasjonsbilde av diskusjonsøvelsen i Elverum 24.mai 2023 Foto: Monica Lunde.

I Innlandet har vi mye skog og forvalter store ressurser. Det gjelder for industri, rekreasjon og muligheter inn mot det grønne skiftet.  En skogbrann truer ikke bare verdier, den truer også liv og helse. Derfor er det viktig at vi har beredskap for forebygging og håndtering av skogbrann. Både regionalt og lokalt nivå har øvelser og forberedende tiltak.

Publisert 07.06.2023

Hvordan jobber regionalt nivå med skogbrann?

I 2022 ble skognæringen, brannvesenene og Statsforvalteren i Innlandet enige om samarbeidsavtale for skogbrannberedskap. Avtalen omhandler møtestrukturer gjennom regionalt- og lokale- Skogbrannråd. Den sikrer også tilgang til alle samlede ressurser og kompetanse som befinner seg i Innlandet. Den sørger for at brannvesenene mottar oppdaterte lister fra skognæringen og legger til rette for å skape dialog mellom aktørene. 


Øvelse for Fylkesberedskapsrådet

Forberedelsen til skogbrannsesongen 2023 begynte hos Statsforvalteren i  januar. Da startet forberedelsene til en øvelse for Fylkesberedskapsrådet med skogbrann av en så stor art at Fylkesberedskapsrådet måtte prioritere infrastruktur og funksjoner. Øvelsen fant sted i april og ga erfaringer vi kan overføre til flere store hendelser.

Skogbrannråd

I april inviterte og gjennomførte Statsforvalteren Skogbrannrådet, med aktører fra brannsjefsutvalget, skognæringen, Sivilforsvaret og relevante fagenheter fra Statsforvalteren. Rådet gjennomgikk avtalen, så på status for forebyggende arbeid i de respektive virksomheter, status for brannvesenet, skogbrannreserven og veien videre. 

Skogbrannovervåkning fra fly

Illustrasjonsfoto av skogbrannfly
Illustrasjonsfoto av skogbrannovervåking. Pilot Hedvig Langehaug, Gjøvik og Toten flyklubb Foto: Bjørn H. Stuedal/Alarmsentral Brann Innlandet.

I mars signerte flyklubbene, brannsjefsutvalget og Statsforvalteren i Innlandet årets avtale om skogbrannovervåking. Avtalen sikrer beredskapsaktørene en viktig kapasitet for å kunne detektere skogbrann og lede brannstyrker inn i ulendt terreng med god situasjonsforståelse.

Helikopterstøtte

DSB er den nasjonale myndigheten som organiserer skogbrannhelikopter til innsats. I mars meldte vi hos Statsforvalteren inn behovene Innlandet har, dette kan være områder som er spesielt vanskelig å drive slokkearbeid fra bakkenivå. 

På lokalt nivå forbereder man seg på skogbrann innsats

I mai gjennomførte Midt-Hedmarken brannvesen en øvelse i enhetlig ledelses system (ELS) med en større skogbrann over tid som scenario. Dette er det tredje året at systemet er tatt i bruk og øvd. Med på øvelsen var HV-05, Sivilforsvaret og Statsforvalteren i Innlandet.

ELS systemet er delt opp i noenlunde samme systemet som politi, HV, NATO, og Statsforvalteren bruker – men med litt ulike begrep.

Inndelingen i ELS er:

  • Plan
  • Operasjon
  • Logistikk
  • HMS/sikkerhetskoordinator
  • Økonomi/personell

Målene for øvelsen var:

  • Å skape god situasjonsforståelse
  • Samhandling mellom funksjoner
  • Produksjon av innsatsplan
  • Plan for neste fase
  • Rolleforståelse
  • Forbedring av maler

Et av læringsmomentene var å hindre overlapp, slik at flere ressurser håndterte samme problem. Ettersom dette gir dårlig ressursutnyttelse. Et annet læringsmoment var å hindre at oppgaver faller mellom stoler. Det vil si at man ikke har oversikt over hva som er gjort, og at man tror noen andre har tatt tak i en oppgave mens det i realiteten ikke er noen som gjør det.