Naturforvaltningstiltak og småskala naturrestaurering for trua arter - en mulighet for å gjøre den lille (store) forskjellen!

Gruppe med eldre menn står fremfor en dam.
Våtmarksgruppa foran en dam gravd i 2022. Foto: Marie-Louise Olsen

Visste du at man som grunneier, privatperson, virksomhet, frivillig organisasjon, institusjon eller kommune kan søke midler til å ivareta og restaurere levesteder for trua arter? Våtmarksgruppa er et glimrende eksempel på hva man kan få til i fellesskap når den lokale naturen trenger til et løft.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.01.2023

Artsmangfoldet vårt står under press som aldri før, dyre- og plantelivet trenger en hjelpende hånd fra alle som har muligheten til å bidra, her gjelder prinsippet «mange bekker små gjør en stor å». Sammen kan vi oppnå å gjøre en reell positiv forskjell for de organismene som vi deler denne kloden med.

Et glimrende eksempel på hva som er mulig når man går sammen i lag for å hjelpe den nære naturen er Våtmarksgruppa. Igjennom de seneste 30 år har mer enn 100 dammer blitt etablert i Hedmark. Våtmarksgruppa er en ressursgruppe som ble dannet i 1990 og er organisert i Norsk Ornitologisk Forening avd. Hedmark (nå kallet BirdLife Norge). Gruppa har nylig laget en ny hjemmeside der alle nå har mulighet for å lese om de mange prosjektene som er gjennomført igjennom tidene og finne råd og veiledning i forhold til særlig dammer og våtmark. Med avsett i Våtmarksgruppa har Trond Vidar Vedum og Sigmund Lie i 2022 utgitt boken «Dammen – perlen i kulturlandskapet».

Statsforvalteren i Innlandet oppfordrer alle, som har gode prosjekter for konkrete truede arter, til å søke midler for å realisere biotopforbedrende tiltak (skjøtsel og/eller restaurering). Førstkommende frist er 15. januar 2023. Støtteordningen åpner hvert år i desember, så om en ikke er klar med et prosjekt nå, så kommer sjansen igjen!

Fremsiden av boka Dammen - perlen i kulturlandskapet

Tilskudd til trua arter

Det kan søkes om tilskudd til tiltak for arter som i Norsk rødliste for arter 2021 er klassifisert som kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbar (VU), samt til tiltak for prioriterte arter og tiltak som bidrar til å bevare økologiske funksjonsområder for prioriterte arter. Det kan også gis tilskudd til tiltak for å hindre at hubro dør som følge av at de bruker strømstolper som sitteplass, og det er primært eiere av strømnett som kan få slike tilskudd.

I tillegg til tiltak i felt kan det gis tilskudd til nødvendig utstyr og til informasjonstiltak. Vi gjør også oppmerksom på at det kun kan gis tilskudd til kartlegging og overvåking dersom dette gjøres i tilknytning til konkrete tiltak.

Søknader som omhandler prioriterte arter og de trua artene som er høyest prioritert (gruppe 1) i oppfølgingsplanen for trua natur, vil tillegges ekstra vekt i prioriteringen mellom søknadene.