Vang – et «Værekraftig» lokalsamfunn

Landskap med fjell
Fint i Vang Foto: Monica Lunde.

På sitt 44. kommunebesøk fikk statsforvalter Knut Storberget møte innvandrere ved læringssenteret, hørt om hvordan det jobbes med frivillighet og informasjon om døgnkontinuerlig overvåking av Skutshorn.

Publisert 15.02.2024

Vang kommune ga Statsforvalteren et blikk inn i en kommune som ser muligheter i folka som bor i der.

«Fjella kan en ta bilde av, men det er folka det er verdt å bli kjent med" sa kommunalsjef Marta Bjørnøy Lalim, og det opplevde vi i møtene vi hadde i Vang.

Sterke historier på læringssenteret

På læringssenteret i kommunen møtte vi mennesker med sterke historier fra krigsområder og langvarige opphold på asylmottak, men som allikevel ser muligheter, lærer norsk, lærer å kjøre bil for å få seg en jobb og har ønske om gi noe tilbake til samfunnet som har tatt de imot. Oksana fra Ukraina, Ahmad fra Somalia og Imrana fra Afghanistan har alle flyktet fra krig og kommet til Vang kommune som har tatt de godt imot. I gjengjeld har Vang fått innbyggere som nå stiller opp for kommune og lokalsamfunn. Vangsordføreren, Jørand Ødegård Lunde viste til en oversikt fra Innlandsstatistikk som viser at 19,88% av innbyggerne i Vang er født i utlandet eller er barn av innvandrere, dvs hver femte innbygger.

Menesker i et rom
Fin gjeng på læringssenteret Foto: Monica Lunde.

Læringssenteret følger opp 50 bosatte flyktninger.  Det er 22 på introprogram og de tar også imot arbeidsinnvandrere. Som ett av flere tiltak har Vang gitt tilskudd til å ta seritifikat og lån til å kunne kjøpe bil. Viktig for å kunne få seg jobb og muliggjøre drømmer.

Trenger folk og hender

På biblioteket fortalte Marte Tangen fra frivilligsentralen om det tverretatlige samarbeid mellom utdanning og kulturområdet. Små kommuner er avhengig av tverrfaglig, tverrsektorielt og offentlig-private samarbeid for å kunne gi innbyggerne et godt tilbud av tjenester og. Biblioteket og frivilligsentralen var samlokalisert, noe som har virket positivt for begge parter.

Mennesker rundt et bord
Foto: Monica Lunde.

Kommunen sin satsing på å få til økt frivillighet og fritidsaktiviteter er viktig for å kunne møte morgendagens utfordringer, det er behov for mer frivillighet. Vang har høye kraftinntekter, men trenger folk og hender. For den enkelte person er det også en verdi i å bli brukt – være til nytte, det å delta på frivillige aktiviteter kan motvirke ensomhet og en svært viktig faktor for å ha god helse.

 I Vang er det gjennomført mange tiltak for å øke oppmerksomhet og deltakelse i frivillig arbeid, her er noen:

  • Det er lagd innspillsmøter fra lag og innvandrere.
  • Synliggjøre aktiviteter som allerede finnes
  • Det er lagd en foreningsportal på nett
  • Lagd frivilligmarked i Vangshallen som var en god møteplass
  • Det er utarbeidet et eget magasin
  • Inkludering av barn og unge – suksessfaktor
  • Fritidskassa – lavterskeltilbud til de med lite penger
  • Norsk frivilligsentral ønsker mer dialog med fylket
  • Nettverksbygging
  • Samhandle for å kunne drifte kommunen
  • Utfordring med transport for å komme seg på ting
  • Digital hjelp motarbeide digitalt utenforskap

Kommunen ønsker at det blir flere politifolk tilgjengelig for distriktene. Det er en utfordring at den kompetansen som politiet har sett opp mot forebyggende arbeid barn og unge ikke lenger er ute i distriktet.

Skutshorn overvåkes nå kontinuerlig 

Fjellpartiet Skutshorn i Vang i Valdres er nå under kontinuerlig overvåking av NVE.  Kjetil Indrevær, geolog fra NVE, fortalte om arbeidet de har gjort gjennom vinteren for å bli klar: «Vi har testkjørt systemet gjennom vinteren.  Alt fungerer som det skal, så nå er Skutshorn under kontinuerlig overvåking». Ved bevegelse i fjellet vil NVE kunne få inn data og få varslet kommunen i god tid før skredet går.  Et ras fra Skutshorn vil kunne skape en flodbølge som råker store deler av Vang, og faresonene som er etablert har konsekvenser for arealbruk og Vang kommune må, i samarbeid med Statsforvalteren og andre, gå nærmere inn på hva dette vil bety for utviklingen i kommunen.

FAKTA OM VANG

Kommunenavn: Vang (kjem av norrønt Vangr, ‘grasgrodd slette’, opphavleg namnet på prestegarden)
Landareal: 1.311 km2
Folketall 3. kvartal 2023: 1.676
Ordfører 2023: Jøran Ødegård Lunde, Bygdalista

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I VANG

Sted: Læringssenteret og Folkebiblioteket

Tema:

  • Inkludering
  • Tverrfaglig samarbeid
  • Skutshødn
  • Arealbruk

Knuts facebook

44 / 47 VANG
«Fjella er det verdt å ta bilde av, men folka er det viktigere å bli kjent med» var budskapet til kommunalsjefen Marta Bjørnøy Lalim idag. Og fortsatte; bærekraft er viktig, men det er også «værekraft». I Vang er det godt å være; og det ga Ahmad (Naizer Roy) og Oksana klart utrykk for. Det ble et godt og gripende møte, og en god prat med disse. På flukt fra Ukraina og Somalia er Vang blitt stedet for drømmene. De representerer de snart 20% av Vangs innbyggere med annen nasjonalitet i bakkant. Vang har gjennom årtier gjort en kjempejobb for mennesker på flukt, og som nå virkelig stiller opp for kommune og samfunn. Med god støtte på Vang Læringssenter og Kristin Venås. Sterkt møte, bra folk! Avsluttet med Ahmads sangtolking av «Jeg har en drøm». Ahh! Lytt!
Og også her spiller frivilligheten en viktig rolle godt hjulpet av Vang Frivilligsentral Norges Frivilligsentraler med gode Marte Tangen i spiss. De mobiliserer og knytter samfunn og frivillighet sammen. Og gjør en forskjell.
Joda; absolutt mer en fjell i Vang.
Så skal vi hos Statsforvalteren i Innlandet sammen med Vang, ordfører Jørand Ødegård Lunde og kommunedirektør Erlend samarbeide om utvikling på areal og i plan for fremtida i kommunen på Innlandets tak. Det gleder vi oss til!