11. juni - Her er de nye reglene som gjelder for innreisekarantene

Fullvaksinerte og personer som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene får nå fritak for innreisekarantene, alle skal fortsatt testes ved innreise. Forutsetningen er fremvisning av et norsk koronasertifikat.

Publisert 11.06.2021

Alle andre som kommer til Norge må i utgangspunktet fortsatt i karantene. Alle skal fortsatt testes ved innreise, også de som nå får fritak fra innreisekarantene.  Det er en forutsetning at de kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode. Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.

Fraråder fortsatt reiser til utlandet

Regjeringen fraråder fortsatt reiser til utlandet, også for dem som nå får fritak for innreisekarantene. Begrunnelsen er at det fortsatt er risiko for importsmitte. Reiserådene gjelder frem til 1. juli 2021.

Det er viktig at den enkelte reisende før reisen setter seg inn i de reglene som vil gjelde ved retur til Norge. Man bør også sette seg inn i hvilke regler som gjelder det landet man skal dra til. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt.

Reisende må forberede seg på lange køer ved grensen.

Fullvaksinerte og koronasyke i løpet av de siste seks månedene:

Foreløpig er det kun det norske koronasertifikatet som vil kunne verifiseres med QR-kode på grensen. Dette gjelder inntil de tekniske løsningene for aksept av sertifikater fra EU og EØS, som vil være på plass innen slutten av juni.

Fullvaksinerte og personer som har vært koronasyke de siste seks måneder trenger heller ikke å fremvise en attest som viser negativ koronatest tatt 24 timer før ankomst til Norge, men må testes på grensen.

Fullvaksinerte:

  • Personer som er vaksinerte med to doser og det er gått en uke fra siste dose
  • Ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for SARS-CoV-2, og deretter har fått en dose vaksine minst 3 uker etter prøvedato, med virkning fra 1 uke etter vaksinasjonen.
  • Har fått 1. vaksinedose, og ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for SARS-CoV-2 minst 3 uker etter vaksinasjonen, og er avisolert

Gjennomgått sykdom: 
Gjennomgått covid-19 siste 6 måneder med varighet fra avisolering til 6 måneder etter prøvedato.

Les mer på Regjeringen.no 

Har du spørsmål, kanskje finner du svar på dem her.