Kommuner kan ikke forlenge hytteforbudet på egen hånd

Mandag 20. april oppheves hytteforbudet som Regjeringen innførte 19. mars. Hyttekommuner har ikke hjemmel til å innføre hytteforbud lokalt, om de ønsker det. Men kommunene oppfordres til å gi råd og anbefalinger til sine hyttefolk.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.04.2020

– Kommuner har ikke hjemmel til å innføre hytteforbud lokalt, så jeg forventer at fylkesmannen i det angjeldende fylke ser på det vedtaket, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB. Kommunene har full frihet til å gi råd og anbefalinger til hyttebefolkningen sin. Men de har ikke hjemmel i smittevernloven til å innføre et hytteforbud, konstaterer Høie.

Hytteforbud

Regjeringen innførte 19. mars et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Hytteforbudet kom på bakgrunn av at hyttekommunene og fylkesmennene varslet at kommunene ikke hadde kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk, i tillegg til sine egne innbyggere. Innlandet er et fylke med flere store hyttekommuner, og sammen med Fylkesmannen i Innlandet var disse kommunene meget tydelige i sitt råd til Regjeringen da forbudet ble innført.

Fylkesmannen i Innlandet: Anbefaler fortsatt ikke fritidsreiser (8.4.20)

Unngå unødvendige fritidsreiser

Fra den 20. april vil det ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser. – Det betyr at man bør unngå unødvendige fritidsreiser utenfor egen bo- og arbeidsregion, sier Høie.

– Du må bruke hodet selv og tenke gjennom hva som er hensikten med den anbefalingen. Hensikten er å unngå smittespredning, påpeker han.

Han oppfordrer hytteeiere til å lytte til de råd og anbefalinger hyttekommunen kommer med.

– Hvis kommunen sier «vær så snill, ikke kom», da må man ta hensyn til det. Du må tenke gjennom om ditt behov for å være på hytta er så viktig og nyttig at det er viktigere enn rådet jeg får fra kommunen, sier Høie.

Ordfører Knut Arne Fjelltun i Nord-Aurdal sa på Fylkesmannens pressekonferanse fredag 17.4 at mye tyder på at det vil komme mye turister i hytteområdene og spesielt inn mot helgene fremover. Han kom med følgende appell: Vær på og ved hyttene deres, alt er ikke som før. Vi må fremdeles tenke på å ikke spre smitte. Det er kun nødvendige fritidsreiser som er tilltatt, og det er de nasjonale føringer som gjelder. Ordføreren frykter for at folk kommer til å trekkes sammen og etterspurte enda tydeligere føringer og retningslinjer for hvordan bedrifter og kommuner skal løse utfordringene som er. 

 

Du kan abonnere på koronanyheter fra Fylkesmannen i Innlandet! Gå til https://www.fylkesmannen.no/innlandet/abonnement/, kryss av for "korona" og oppgi din e-postadresse, så får du e-postvarsel om alle koronasaker som vi legger ut.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.