Anbefaling for arbeid i fyllitt

NGU har kartlagt fyllitt i Stavanger kommune og funnet syredannende potensial. Vi har også mottatt informasjon som tilsier at det er potensial for utlekking av metaller. Statsforvalteren er i kontakt med Miljødirektoratet, og vi skal vurdere videre håndtering av fyllitt i lys av funnene fra NGU.

Publisert 27.02.2023

Frem til det foreligger en endelig avklaring i saken, samt endelig rapport fra NGU, er det følgende regelverk som må følges;

  • Fyllitt regnes som forurenset grunn jf. § 2-3 første ledd bokstav a i forurensingsforskriften. Kommunen er myndighet for tiltak i forurenset grunn, og vi viser til veiledning fra Stavanger kommune.
  • Statsforvalteren anbefaler høyest mulig gjenbruksgrad innenfor tiltaksområde.
  • Tiltakshaver må ha kontroll på anleggsvann, og være aktsom på mulig utlekking av tungmetaller. Tiltakshaver er selv ansvarlig for at tiltaket ikke medfører forurensing i strid med forurensingsloven § 7.
  • Overskuddsmasser som skal disponeres på annen måte enn inne i tiltaksområde eller på godkjent mottak, kan kreve samtykke og/eller tillatelse fra Miljødirektoratet.
  • Mellomlagring av masser utenfor tiltaksområde krever tillatelse fra Statsforvalteren. Statsforvalteren er myndighet for utfylling i sjø, også i de tilfellene hvor fyllitt er fyllingsmasse.

Disse retningslinjene kan endres etter hvert som ny kunnskap om fyllitten, og dens forurensende potensial blir avdekket. 

Datert 20.02.2024, erstatter tidligere veiledning om håndtering av fyllitt.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.