Nyyyt AS får pris for foredling av kjøtt fra lokale bønder

Vinnerne Kristoffer Emil Ueland og Georg Fredrik Ueland fra Nyyyt, Stortingsrepresentant Geir Pollestad og leder for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.
Vinnerne Kristoffer Emil Ueland og Georg Fredrik Ueland fra Nyyyt, Stortingsrepresentant Geir Pollestad og leder for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik. Foto: Innovasjon Norge.

Nyyyt AS vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Rogaland for sitt utrettelige arbeid med lokal kvalitetsmat. Foredlingen av sau, svin og storfe for lokale bønder blir lagt merke til.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.12.2021

– Det er rørende å få denne prisen. Et flott bevis på at det vi gjør og skaper blir lagt merke til, sier daglig leder i Nyyyt, George Fredrik Ueland.

 

Alt starter hos bonden

Familiebedriften Nyyyt holder til ved Røysland Gaard i Bjerkrem kommune, og driver med videreforedling av kjøtt fra lokale bønder. På markene rundt gården går det både gris, storfe og sau. Med egne produksjonslokaler og eget gårdsslakteri som snart står klart på gården, har Nyyyt kontroll på alt fra dyrenes velferd til sluttproduktet er på plass hos kunden.

 

Årets vinner av Bedriftsutviklingspris i landbruket i Rogaland er opptatt av kvalitet og leverer til de beste butikkene og restaurantene over hele Sør-Norge. Gjennom årene har prisvinneren jobbet kontinuerlig med produktutvikling, og er svært opptatt av bondens rolle. «Alt starter hos bonden» er slagordet.

 

De foredler både egne og andre bønders råvarer, og gjør det mulig for kvalitetsprodusenter å nå ut i markedet på nye måter og få mer betalt. Det er allerede mange bønder som har leveringsavtale med prisvinneren, og flere som ønsker å få det. – Det å starte opp fra scratch med kjøttforedling av lokale kvalitetsråvarer er en team-innsats, og prisen går da også til våre produsenter, sier Ueland.

 

Flere produkter

Familiebedriften har i dag flere fagbrev enn ansatte og satser på lærlinger. De kan levere mange ulike produkter basert på både sau, svin og Wagyu-storfe, og kan til og med tilby lokalprodusert sjokolade.

 

I tillegg til foredlingsanlegget skal det snart stå ferdig et større gårdsslakteri på eiendommen, som vil sikre enda bedre kontroll over verdikjeden for kjøttfordeling.

 

Blant produktene de tilbyr er blant annet Pinnasteik, som er saltet og tørket lammekjøtt av sauerasen svartfjes. I motsetning til vanlig pinnekjøtt bruker Nyyyt hele dyret, og får dermed et produkt med mye mer kjøtt. De har også en stor produksjon av spekepølser.

 

Nyyyt sin kundebase strekker seg over hele Sør-Norge, og de betjener både kresne restaurantkunder og matglade enkeltforbrukere. Deres «tørrmodnet filetkam av økologisk frilandsgris» er en av finalistene i Årets kjøtt i Det Norske Måltid 2021, og de vant Årets produkt under Bergen Matfestival i 2020. Det var nok ikke tilfeldig at «Truls a la Hellstrøm» var på besøk hos Nyyyt i sitt første program denne sesongen.

 

En gårdsbutikk og et serveringssted vil snart også bli en del av tilbudet på gården.

 

Bærekraft

I tillegg til å bidra til økonomisk bærekraft for bøndene, vil prisvinneren kutte klimautslipp. De har derfor dratt i gang et forskningsprosjekt for å se på mulighetene for å etablere en nullutslippsgård på eiendommen.

 

– Nyyyt er en synlig aktør i vår region med en åpen og tydelig kommunikasjon på hva de gjør og hvem de er. Selskapet har alltid vært en pådriver for nytenkning og nyskaping innen landbruksvirksomheten og de har vist seg å være en robust landbruksaktør som vil bonden og landbruket for øvrig vel, sier juryleder og direktør for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik. – Ting gjør seg ikke selv, sier landbruksdirektør Geir Skadberg. Her har de lagt ned stor innsats, tidvis i motbakke. Nyyyt er opptatt av kvalitet i alle ledd, og det har gitt resultater. Statsforvalteren i Rogaland gratulerer Nyyyt AS med prisen!

 

Nyyyt AS får bedriftsutviklingsprisen i Rogaland 2021.
Nyyyt AS får bedriftsutviklingsprisen i Rogaland 2021. Foto: Anfinn Rosnes.

 

Om Bedriftsutviklingsprisen

Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner. På grunn av koronapandemien er det usikkerhet om hvordan den nasjonale prisutdelingen vil foregå. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.