Ny rapport om auka produksjon og bruk av norsk fôr

Storfe på beite
Storfe på beite Foto: Annabell Pfluger / Statsforvaltaren i Rogaland.

Landbruksdirektoratet tilrår verkemidlar for å auke norskandelen i kraftfôr, produsere meir og betre grovfôr, og auke beitinga.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.03.2021

Dei siste 20 åra har det vore ein nedgang i mengde heimeprodusert fôr, og ein aukande trend i mengde innkjøpt kraftfôr. Auken skuldast i hovudsak større produksjon av kylling, egg og svin. Samstundes har det vore ein betydeleg auke i kraftfôrforbruket til drøvtyggarar utan at produsert mengde kjøt og mjølk har endra seg vesentleg.

I rapporten frå Landbruksdirektoratet blir det peika på to hovudstrategiar:

  1. Auke norskandelen i kraftfôret gjennom å auke innsatsen på rådgjeving og forsking, auke korndyrkinga, produksjon av protein og alkalisering av korn.
  2. Meir og betre grovfôr gjennom å auke kvaliteten på grovfôret, betre rådgjeving, rett haustetidspunkt, og auka beiting med meir intensivt beiting av storfe på innmark.

Kornproduksjonen i Rogaland er liten målt opp mot nasjonal produksjon, snaut 20 000 dekar av 2 755 500 dekar, men den var oppe i 40 000 dekar berre for 20 år sida. Derimot er det mykje grasproduksjon i fylket vårt. Om lag 95 prosent av totalt 997 000 dekar jordbruksareal er grasdekt. Ein stor del at dette er innmarksbeite, og i tillegg kjem utmarksbeita. Det betyr at det er på grassida bønder i Rogaland kan bidra med å redusere importen av kraftfôr. Fleire fôreiningar kan hentast ut frå graset, men det er òg potensiale i å dyrke meir korn. Prosjektet Grovfôr 2020 viste at det er mykje å hente på lønsemda i produksjonen ved å gjere dei riktige vala med tanke på agronomi og drift, samt i god oppfølging frå rådgjevarar.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.