Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 26.08.2019

Rapport fra satsingen på Arktisk landbruk 2012-2014

Nesten alle prosjektene som fikk innvilget midler til utvikling av arktisk landbruk i årene 2012-2014 er nå avsluttet. Fylkesmennene i Troms og Finnmark og i Nordland har laget en rapport som oppsummerer resultatene. 


Publisert 26.06.2019

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket - meld inn kandidater

Innovasjon Norge søker bedrifter eller personer, som driver næringsvirksomhet med basis i landbrukets og bygdenes ressurser. De ønsker forslag til gode kandidater til årets bedriftsutviklingspris i landbruket innen 20.08.19.


Publisert 12.04.2019

Søk penger til å utvikle arktisk landbruk

Næringsaktører, forvaltning, forsknings - og kunnskapsmiljøer og organisasjoner i landbruket i Nord-Norge kan innen 1. juni søke om tilskudd til prosjekter som kan bidra til utvikling av det arktiske landbruket.


Publisert 24.01.2019

Opplevelser og aktiviteter fra landbruket og reindrifta er på dagsorden på regionsamling i Berlin

Nord-Norge er én av tre regioner som i disse dager representerer Norge under Grüne Woche i Berlin. I tillegg til å være en av verdens største mat- og reiselivsmesser, er dette en viktig møteplass. Nærmere 50 personer fra Nord-Norge har tatt turen for å delta på regionsamling med tema- strategi og reiseliv basert på landbruket og reindrifta sine ressurser. 


Publisert 18.01.2019

Vellykket åpning av Grüne Woche

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud åpnet i dag den norske standen på Grüne Woche, verdens største matmesse i Berlin. På årets utstilling er 28 ulike produsenter og bedrifter innen mat og reiseliv fra Nord-Norge til stede. Også Trøndelag og Fjellnorge har egne stands for å vise fram det beste fra vårt vakre land.


Publisert 10.01.2019

Nordland har fått nytt Regionalt bygdeutviklingsprogram

Hovedmålet for programmet er «et attraktivt og mangfoldig landbruk som bidrar til verdiskaping, aktivitet og bosetting i Nordland». Regionalt bygdeutviklingsprogram for landbruket i Nordland 2019-2022 har tre hoveddeler; ett næringsprogram, ett miljøprogram og ett skog- og klimaprogram.


Publisert 07.01.2019

Biobaserte næringer på dagsordenen

I desember inviterte landbruks- og reindriftsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland, til et todagers seminar om bioøkonomi. Hensikten med seminaret var å sette fokus på de mange mulighetene som finnes i fylket. På agendaen var det bedriftsbesøk både i Bodø- og i Gildeskål kommune, samt faglig påfyll hos Fylkesmannen i Nordland. 


Publisert 02.11.2018

Saltfjell Reinprodukter har vunnet bedriftsutviklingsprisen

Innovasjon Norge Nordland har delt ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2018 til familiebedriften Saltfjell Reinprodukter. Bedriften er Nordland sin kandidat til den nasjonale bedriftsutviklingsprisen som deles ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2019.


Publisert 29.10.2018

Inspirasjonsdag om matglede for eldre

4. desember arrangeres en inspirasjonsdag innenfor mat- og helseomsorg ved Mosjøen videregående skole. Målet er at alle som deltar skal la seg inspirere og utvide sin kompetanse om betydningen av god mat og måltidsglede som en viktig premiss for eldres helse og trivsel. 


Publisert 02.10.2018

Gründerprisen 2019

Norges Vel ønsker forslag på kandidater til Gründerprisen 2019 innen 1. november.