Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 27.09.2018

Bruk av fjernmåling for økt presisjon i engdyrking

NIBIO har undersøkt hvordan sensorteknologi på ulike plattformer kan brukes i grovfôrproduksjon for å lage systemer tilpasset både regionale interesser og den enkelte gårdbruker. Resultatene fra prosjektet kan være med å bidra til en mer effektiv og bedre ressursforvaltning i grovfôrproduksjonen. 


Publisert 11.09.2018

Nettverksanalyse større melkebruk

SINTEF har i 2018 foretatt en analyse av sosiale nettverk blant større melkebruk i Nordland, rapporten fra analysen er klar.


Publisert 14.08.2018

Søk penger til å utvikle arktisk landbruk

Har du et arktisk landbruksprosjekt i Nord-Norge kan du søke penger til utvikling innen 20. september. I år skal pengene gå til prosjekter om mat og reiseliv, potet, grønt og bær eller tang og tare.


Publisert 11.07.2018

Bedriftsutviklingsprisen 2018 Nordland

Har du startet en vellykket bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressurser? Foreslå deg selv eller andre som kandidat til konkurransen om BU-prisen 2018 innen 20. august. 


Publisert 11.06.2018

Tiltaket videobibliotek er i gang!

I prosjekt Gårdsturisme og Matopplevelser i Nordland er vi klare for et helt nytt tiltak: Videobiblioteket skal fylles med lærerike og inspirerende fimsnutter som retter søkelys på viktige tema for næringen!


Publisert 16.02.2018

Endringer i tilskudd til bedriftsutvikling i landbruket

Fra 1. januar er det endringer i tilskuddsnivå og -ordninger for midler til investering og bedriftsutvikling i landbruket (IBU).


Publisert 22.08.2017

BU-prisen 2017

Har du startet ei vellykket bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressurser? Da oppfordrer vi deg til å melde deg som kandidat til konkurransen om BU-prisen 2017 innen 29. august. 


Publisert 14.08.2017

Verksted om framtidas landbruk

Nordland fylkeskommune ønsker innspill på landbrukets sterke sider i Nordland i dag. Hvor ligger mulighetene framover og hvilke barrierer finnes?


Publisert 08.06.2017

Studietur for melkeprodusenter - la deg inspirere!

12.-13. september arrangerer vi studietur for melkeprodusenter fra Nordland. Turen går til Herøy, Dønna og Løkta. Meld deg på innen 30.juli!


Publisert 09.05.2017

Studietur: fra båsfjøs til løsdriftsfjøs

Fylkesmannen inviterer melkeprodusenter fra Nordland med på studietur til Trøndelag 10.-12. oktober.