Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 18.12.2012

RNP Nordland - nyheter

Regionalt Næringsprogram for landbruket i Nordland 2013 – 2016 (RNP Nordland) inneholder endringer både når det gjelder økonomiske satser og ordninger.


Publisert 18.12.2012

Regionalt Næringsprogram er klart

Regionalt Næringsprogram for landbruket i Nordland 2013-2016 (RNP Nordland) er en strategi for landbruket i fylket og gjelder fra 1. januar 2013.


Publisert 18.12.2012

Ny besøksordning for unge bønder

Fylkesmannen i Nordland har gitt Innovasjon Norge i oppdrag å utforme og administrere en ny besøksordning. Ordningen gjelder fra 2013 for unge bønder under 35 år innen tradisjonelt landbruk. Bøndene må ha overtatt gård i løpet av de to siste årene.


Publisert 03.12.2012

Nord-Norge til Grüne Woche

Kremen av nordnorsk reiseliv, matprodusenter, kokker og kokkelærlinger reiser til Berlin i januar for å promotere Norge og Nord-Norge som et attraktivt reisemål. Sammen skal de vise alt det flotte vi har å by på av mat og opplevelser.


Publisert 30.11.2012

Regionalt bygdeutviklingsprogram

Fylkesmannen har mottatt nasjonale føringer for arbeidet med regionale bygdeutviklingsprogram fra Landbruks- og matdepartementet.