Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 19.03.2014

Kompetansenettverket for lokalmat

Jobber du med lokalmat og kjenner at du har behov for kompetansepåfyll? Da kan det hende at kompetansenettverket for lokalmat i Nord-Norge har noe å tilby deg.


Publisert 07.03.2014

Verksted om turløype på Vestvågøy

Prosjekt Grønt reiseliv i Nordland ønsker å se om det er mulig å bruke kulturlandskap med store miljøverdier som grunnlag for landbruksbasert næringsutvikling. 


Publisert 06.03.2014

Lønnsomheten for gårdsbruk i Nord-Norge bedre i 2012

NILF, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning har lagt fram driftsgranskinger for landsdelen som viser at lønnsomheten for gårdsbruk i Nord-Norge ble betydelig bedre i 2012.


Publisert 06.03.2014

Arktisk landbruk - oversikt over søknader fra søknadsrunden i 2013

Etter første søknadsrunde for tilskudd til utvikling av arktisk landbruk med søknadsfrist 30.04.2013 har styret for forvaltning av midlene innvilget tilsammen kr 6.085.162.


Publisert 04.03.2014

Miniseminar på Kleiva om lokal mat og reiseliv

Førstkommende fredag 7.mars er det klart for miniseminar på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Det er avgangselevene på naturbruk og det samlingsbaserte voksenagronomstudiet som er målgruppe for seminaret. Tema denne gangen er muligheter og utfordringer ved å starte opp med grønt reiseliv og mat som opplevelse.


Publisert 21.02.2014

Søk om støtte til markdager mm innen 1. mars


Publisert 20.02.2014

Vellykket bygdemobiliseringsseminar på Kjerringøy

Det var god stemning i salen og mange inspirerende foredrag under konferansen 18. og 19. februar.


Publisert 28.01.2014

God påmelding på bygdemobiliseringskonferanse

18. og 19. februar arrangerer Fylkesmannens landbruks- og reindriftsavdeling konferanse på Kjerringøy i Bodø kommune. Tema for konferansen er bygdemobilisering.


Publisert 16.01.2014

Påmeldingsfrist til bygdemobiliseringskonferansen er 17.01.

Hvis du ønsker å delta på bygdemobiliseringskonferansen på Kjerringøy 18. og 19. februar er fristen for å melde seg på i morgen.


Publisert 14.01.2014

Sluttrapport og brosjyre fra prosjektet liv i fjøsan

I prosjektet "Liv i fjøsan", fikk 10 fjøseiere i 3 kommuner i Nordland hjelp til å fylle tomme fjøsbygninger med nytt innhold.