Erstatningsordninger i landbruket

Erstatningsordningene i landbruket kan dekke deler av økonomiske tap som det ikke er mulig å sikre seg mot gjennom vanlig forsikring. 

Produksjonssvikt - klimabetingede tap

Foretak med plante- eller honningproduksjon kan søke om erstatning for svikt i produksjonen på grunn av klimaforhold. Ordningen gjelder betydelig svikt i produksjon det ikke er mulig å sikre seg mot.

  • Skader skal varsles til kommunen så tidlig som mulig.
  • Søknad sendes via Altinn.no innen 31. oktober.
  • Spørsmål om ordningen rettes til kommunen.

Erstatning etter pålegg og restriksjoner i plante- og husdyrproduksjon

Det kan søkes om erstatning for økonomisk tap i forbindelse med gjennomføring av tiltak pålagt av Mattilsynet. Blant annet for nedslakting av dyr på grunn av smittsomme sykdommer, eller sanering av arealer og produksjonslokaler etter funn av farlige planteskadegjørere.

  • Foretak som har mottatt pålegg om tiltak i husdyr- eller planteproduksjon fra Mattilsynet, oppfordres til å ta kontakt med Statsforvalteren så raskt som mulig.
  • Søknad om erstatning sendes via Altinn.no.
  • Erstatningen skal redusere belastningen ved ulike bekjempelsestiltak.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.02.2014

Forebygging og tiltak ved vinterskader på eng

Serien "Vinterskader i eng" som består av 10 informasjonsblader ble laget som et ledd i oppfølgingen av det strategiske instituttprogrammet "Avlingsstabilitet på grasmark i Nord-Norge".


Publisert 07.08.2013

Husk meldefrist ved avlingssvikt

Ved forskriftendring i 2012 ble kravet om å melde fra til kommunen om avlingssvikt skjerpet inn. Eventuell erstatning er betinget av at skaden meldes tidlig.


Publisert 18.07.2013

Øvre grense for utbetaling av erstatning ved avlingssvikt heves

Øvre grense for utbetaling av erstatning for klimabetinget avlingssvikt er hevet fra kr 500 000,- til 750 000,-. Endringen er et resultat av jordbruksforhandlingene i 2013 og har virkning fra 1. juli i år.


Publisert 15.07.2013

Landbruksforetak som utbedrer vinterskader på eng kan søke om tilskudd innen 15. juli

Skader skal være meldt til kommunen i god tid før utbedringen påbegynnes og reparasjon må være gjennomført før 15. juni for å gi rett til tilskudd.