Høring av søknad om mudring og dumping – Elkem Salten – Sørfold

Høringsfrist:
17. februar 2023
Oversikt over tiltaksområdene. Illustrasjoner hentet fra miljørapporter utarbeidet av Sweco Norge AS og Åkerblå AS.

Elkem ASA og Sisomar AS har søkt om tillatelse til mudring, dumping og utfylling ved Salten i Sørfold i forbindelse med etablering av ny sjøvannsstasjon.

Publisert 10.11.2022

Om tiltaket

Tiltaket er et samarbeid mellom Elkem ASA Salten Verk og Sisomar AS. Formålet med tiltaket er å etablere en ny sjøvannsstasjon, hvor vann skal pumpes opp og brukes til avkjøling av smelteovner ved Elkem Salten, samt til Sisomar for produksjon av smolt. Tiltaket er planlagt utført i to byggetrinn, hvor trinn 1 er etablering av selve sjøvannsstasjonen, og trinn 2 er mudring av kabeltrasé og utlegging av sjøvannsledninger. Tiltaket er planlagt gjennomført i perioden april 2023 – april 2024.  

Etablering av sjøvannsstasjonen vil omfatte mudring og utfylling på henholdsvis 1525 og 2670 kubikkmeter, hvorav 1900 kubikkmeter av de utfylte massene er midlertidige og skal fjernes når stasjonen er oppført. Berørt område for mudring og utfylling er anslått til 870 kvadratmeter. Mudrede masser og overflødige utfyllingsmasser er planlagt levert til godkjent deponi.  

Etablering av kabeltrasé vil innebære mudring av 3600 kubikkmeter finpartikulær sjøbunn over et område på 1800 kvadratmeter, hvorav 360 kubikkmeter av massene er ansett som forurenset. Resten av massene anses som ikke forurenset og er planlagt dumpet over Måsøygrunna (omtrent 54 meters dyp), over et område på 44 480 kvadratmeter.

Forurensede masser er planlagt mudret og levert til godkjent deponi.

 

Forurensning

Undersøkelser av sedimenter i tiltaksområdene viser at deler av sedimentene er sterkt forurenset (tilstandsklasse III-V) av stoffene det har blitt testet for, blant annet PAH-forbindelser, sink og kobber.

I den øverste meteren av sedimentet er det funnet forhøyede nivå av PAH-forbindelsen antracen i to av prøvene tilsvarende minst tilstandsklasse III (moderat forurensning) og det er forhøyede nivåer av PCB-forbindelser i alle prøvene.

Undersøkelser av det øverste laget av sedimentet (30 centimeter) har ved ett prøvepunkt påvist svært forhøyede nivåer av sink og kobber tilsvarende tilstandsklasse III og V (moderat og svært dårlig), og antracen tilsvarende tilstandsklasse IV (dårlig) ved et annet prøvepunkt. 

 

Naturverdier

Sørfolda er en nasjonalt viktig gytefelt for torsk, og et gyteområde for flere arter. Det er observert flere fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse i området, blant annet fiskemåke, stær, tjeld, rødstilk og ærfugl. Det er ikke registrert sårbare naturtyper i området.

Høring

Det er søkt tillatelse til hele tiltaket i to separate søknader. Disse ligger under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknadene eller tiltaket kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 17. februar 2022.