Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen selv som bestemmer hvordan arealene skal brukes, så lenge arealbruken er innenfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvalteren er fagmyndighet innen landbruk, miljøvern, helse og samfunnssikkerhet, og skal sørge for at nasjonale interesser blir ivaretatt. I tillegg skal vi sikre at kommunale vedtak i plan- og byggesaker er i samsvar med gjeldende lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følges

Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Statsforvalterens oppgave er å sørge for at kommunene ivaretar nasjonale interesser innenfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnssikkerhet. Vi skal også se til at barn og unges interesser blir tatt vare på i planleggingen. Dersom den kommunale arealforvaltningen er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvalteren gripe inn.

Statsforvalteren kan gripe inn ved å fremme innsigelser til arealplaner eller klage på vedtak i byggesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen velger å ikke ta innsigelsen til følge, går saken til mekling mellom partene. Hvis meklingen ikke fører fram, kan kommunen be om at saken oversendes til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. 

Statsforvalteren er klageinstans

De som er berørt av kommunale vedtak i reguleringsplaner og byggesaker, og av vedtak etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven, kan klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler også klagesaker etter matrikkelloven, eierseksjonsloven, veiloven, tomtefesteloven og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvalteren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlige overtar privat eiendom etter plan- og bygningsloven (ekspropriasjon). Denne typen klager behandles først av kommunen. Dersom kommunen ikke gir klageren medhold, sender kommunen klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. 

Vis mer


Publisert 10.02.2020

Ny rettleiar om barn og unge i plan og byggesak

Omsynet til barn og unge skal ivaretakast i planlegging og i krava til det enkelte byggetiltak. Ny rettleiar frå Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) syner korleis plan- og bygningslova kan bidra til å sikre og skape gode oppvekstvilkår for barn og unge.


Publisert 27.01.2020

Nyheiter om plan og plansak

Fylkesmannen og Fylkeskommunen sender ut felles nyheitsbrev om plan og plansak, til kommunale planleggarar og andre kontaktpersonar i kommunane. Her finn du sakene som var omtala i nyheitsbrevet som vart sendt ut fredag 24.1.


Publisert 26.12.2019

Kommuneplanstatus i Møre og Romsdal - 2019

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har laga to kart samt ein tabell som viser status i kommunane sitt arbeid med kommuneplanens samfunnsdel og arealdel. Vi ser at det er store variasjonar kommunane i mellom når det gjeld kor tid planane sist var reviderte.


Publisert 16.05.2019

Nye nasjonale forventningar til regional og kommunal planlegging 2019 - 2023

Regjeringa har lagt fram nye nasjonale forventningar til regional og kommunal planlegging for perioden 2019 – 2023, vedtatt ved kongeleg resolusjon 14.05.2019


Publisert 05.10.2018

Samling for barne- og ungdomsrepresentantar i kommunane

Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune inviterte barne- og ungdomsrepresentantane frå alle kommunane i fylket til ei regional to-dagars samling i Molde i slutten av september.


Publisert 19.03.2018, Sist endret 21.03.2024

Leikeplassar - Statsforvaltaren sine råd i plansaker

Planlegging av gode og trygge oppvekstmiljø for barn og unge er ei viktig kommunal oppgåve.  Tilrettelegging i nærmiljøet bidrar gjerne til betre helse, trivsel og oppvekst.


Publisert 02.02.2018

Felles introduksjonsdag for nye planleggarar i kommunane

Torsdag 1. februar samla Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Møre og Romsdal fylkeskommune og Statens vegvesen, nye planleggarar i kommunane til ein felles informasjonsdag knytt til kommunal planlegging.


Publisert 03.02.2017

Hareid kommune med eigen informasjonsvideo om kommunal planlegging

Hareid kommune har starta arbeidet med revisjon av kommuneplanens arealdel. Det er lagt opp til  ein open og inkluderande planprosess med vekt på deltaking og medverknad.


Publisert 19.10.2016

Presentasjonar frå regional plankonferanse 17.-18. oktober 2016

17. og 18. oktober 2016 arrangerte Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune, regional plankonferanse på Quality hotel Alexandra i Molde.  Det var nærare 130 personar tilstades på dei to dagane.


Kontakt rett saksbehandlar

Aure, Sunndal, Surnadal, Gjemnes og Hustadvika
Astrid Buset tlf. 7125 8541

Molde, Aukra, Averøy, Smøla og Kristiansund
Kristin Eide tlf. 71258433

Tingvoll, Vestnes, Rauma, Fjord, Stranda og Sykkylven
Jorunn Mittet Eriksen tlf. 71258410

Ålesund, Haram og Giske
Yngvild Meinseth tlf. 71258518

Ørsta, Volda, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein og Hareid
Kari Bjørnøy tlf. 71258405