Høy vannstand og lave temperaturer i elva gjør at pukkellaksen lar vente på seg

Disse elvene har laksefelle. Full oversikt finnes på Nordatlas.no

Høy vannstand har gjort det utfordrende å få ut alle pukkellaksfellene i flere vassdrag i Troms og Finnmark, samtidig lar pukkellaksen vente på seg. 

Publisert 11.07.2025

Statsforvalteren finansierer i år drift av feller og annet uttak i 62 elver i Troms og Finnmark. Av disse har 39 elver i Finnmark og 17 elver i Troms feller som skal settes ut i elva.

Per nå har vi fått tilbakemelding om at 31 av fellene i Finnmark og 5 av fellene i Troms er satt ut og er i drift med daglig røkting. I tillegg er fellene i Tanaelva og Masjoka, som Miljødirektoratet har ansvar for, i drift. 

Seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg, forteller at Statsforvalteren har jevnlig kontakt med alle foreningene, og forteller at vannstanden- og hastigheten på vannet har gjort det utfordrende å få satt ut fellene på en trygg måte. 

-Vannstanden- og hastigheten er likevel synkende, noe som gjør at vi nå får rapporter daglig om at nye feller er satt ut og kommer i drift. I deler av Troms og Vest-Finnmark er det fortsatt for mye vann i elvene til at fellene er montert. Dette gjelder blant annet i Reisaelva, hvor det skal monteres en 100m lang flyteristfelle, sier Tandberg og legger til:

- Vannstanden har sunket betraktelig den siste uka, noe som har gjort det mulig å få satt ut feller i stadig flere vassdrag. Eksempelvis har vannhastigheten i Vestre Jakobselv sunket fra 25 m3/s til 10 m3/s den siste uka. Med en gang det var forsvarlig, var foreninga ute i elva og har fått montert fella som nå er i drift. Foreningene langs hele kysten kjenner sin elv godt og har gjort riktige vurderinger når de har avventet arbeid i elva til vannstanden- og hastigheten nå har sunket.  

Foreløpig lite pukkellaks 

På fangststatistikken fra Miljødirektoratet kan man følge utviklingen av fangst av pukkellaks i fellene. Per nå er det fanget 6069 pukkellaks i Troms og Finnmark, som er mindre enn det var på samme dato i 2023 hvor det var fanget 18 445. 

- I år har vi hatt mye seinere snøsmelting enn i 2023 og følgelig lavere temperatur i vannet. Samtidig ser det ut som oppgangen av pukkellaks også er forsinket, noe som kan skyldes den lave vanntemperaturen i elvene. Det finnes ingen måte å overvåke pukkellaksen mens den er i sjø, da smolten er for små til å merkes. Hvor mye av den smolten som vandret ut i 2024 som har overlevd i sjøen og nå kommer tilbake for å gyte, vet vi derfor ikke. Men, vi og foreningene er forberedt enten det blir en økning eller minskning av oppgangen sammenliknet med i 2023, og omfanget av elver med feller og annet uttak er økt betraktelig siden da.  

KI-fellene er snart klar 

I år er det tre elver som skal teste KI for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes effektivt videre opp til gyteplassene. KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune. 

Foreløpig har også disse fellene måtte vente med montering på grunn av mye strøm og vann, men fra og med i dag er alle tre KI-fellene i drift.  

- Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene. De tre prototypene blir nå testet under ganske tøffe forhold, og det blir spennende å se om de klarer de jobben og klarer å kjenne igjen de ulike fiskeartene. Alle tre er programmert slik at dersom “KI’en” er usikker på hvilke art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt. Til høsten skal KI-fellene evalueres, og vi håper på positive resultater slik at vi kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.  

Kontaktpersoner