Veileder om smittevern i skolen

Mandag 27. april gjenåpner deler av skolene. Her er nyttig informasjon og den nye smitteveilederen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.04.2020

Mandag er det er åpning av 1.-4. trinn på barneskolene, skolefritidsordninger, videregående skoler for elever på Vg3 som følger yrkesfaglige løp i skole og for yrkesfagelever på Vg2.

Den nye nasjonale veilederen om smittevern på barnetrinnet (1.-7. trinn) gir råd og føringer for hvilke tiltak skolene må sette i verk før åpningen og når elevene er på skolen.

Merk dere at Utdanningsdirektoratet ikke gir dispensasjon for å ta å ta inn elever fra andre klassetrinn enn de som omfattes av åpningen. Målet er at skolene kan åpnes for alle før sommerferien.


Disse tiltakene må settes i verk

Skoleeiere skal gi ordinært tilbud på skolen og i skolefritidsordningen til alle elever som omfattes av åpningen. Skoleeier kan bare redusere åpningstider eller antall elever som er tilstede samtidig hvis det er særlige forhold ved virksomheten som gjør at driften ikke oppfyller kravene i første, andre og tredje ledd. Det går fram av forskrift til smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (Lovdata).

Det er også utarbeidet en veileder for smittevern for ungdomsskole og videregående skole. Den blir aktuell når disse skolene åpner, og gir både skolene og kommunene mulighet til å forberede seg i god tid.

Tre vesentlige tiltak for å hindre smitte

Målet med rådene i veilederen er å hindre utbrudd av korona, Covid-19. De tre viktigste tiltakene er:

  • Syke personer skal ikke være på skolen eller SFO.
  • God håndhygiene.
  • Redusert kontakt mellom personer.

I likhet med veilederen for barnehagene, som kom i forrige uke, gir dette gode og grundige retningslinjer for skolene. Veilederen for skolen er bygd opp på samme måte som retningslinjene for barnehagene. Skolene vil finne tydelige råd og anbefalinger for hva som skal gjøres når noen blir syke på skolen/SFO, eller noen i en husstanden til en elev/ansatt.


Gode rutiner

Veilederen beskriver hvordan skolene skal etablere rutiner for god hånd- og hostehygiene. Dette skal skje gjennom god opplæring for både ansatte og elever og gjentatte påminnelser.

I veilederen poengteres det at helsesykepleiere har en viktig rolle som rådgivere i det smittevernfaglige arbeidet på skolen. I tillegg er helsesykepleiere viktige samtalepartnere for elever, og for å kunne gi helsemessig og psykososial støtte.


Godt samarbeid

For å planlegge og gjennomføre tiltakene i veilederen, må helsesektor og skolesektor i kommunen ha et godt samarbeid. Kommuneoverlegen som smittevernmyndighet og rådgiver kjenner de lokale forholdene i hver kommune, og vil være skoleeiers viktigste samarbeidsparter i smittevernarbeidet.

Dersom det er usikkerhet rundt smittevern, eller om barn og ansatte bør komme på skolen eller ikke, anbefaler vi at dere kontakter den kommunale helsetjenesten.


Organisering

Veilederen gir også forslag til hvordan grupper av barn og voksne (kohorter) kan organiseres, når det gjelder størrelse og samarbeid mellom gruppene.
Når det gjelder lek og friminutt, er rådet å ha ulike tidspunkt for friminutt for å begrense antall elever som er ute samtidig.

Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses så mye som mulig. Ved bruk av skoleskyss, bør elevene sitte med minst et setes mellomrom.


Sjekklister

Veilederen inneholder også sjekklister for hvilke tiltak som må være på plass før gjenåpning og under drift av skolen. Det er skoleeiers ansvar å sørge for at smitteverntiltakene er på plass og for at ansatte er godt kjent med innholdet og utførelse av smitteverntiltak.

Veilederen ble presentert under regjeringens pressekonferanse 20. april og er utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet. Oppdraget ble gitt av Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, via Helsedirektoratet. 

På regjeringen.no finner du en side med spørsmål og svar om gradvis gjenåpning av barnehager og skoler.


Mer informasjon

Her finner du mer informasjon om:

  • Barn og unge med diagnoser
  • Informasjon til foreldre
  • Samarbeid mellom helse- og oppvekstsektor 
  • Kritiske og viktige samfunnsfunksjoner