Matproduksjon

Oppdatert 23.02.2024

Matproduksjonen skal sikre ønsket om trygg mat, kvalitet, mangfald og miljøvenleg produksjon. Statsforvaltaren er pådrivar for verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat.

Fylkeskommunen forvaltar tilskotsordningar som kan bidra til at fleire matprodusentar foredlar eigne råvarer og tilbyr forbrukarane gode matopplevingar. Midlar til bedriftsutvikling blir forvalta av Innovasjon Norge. Næringsutvikling innan matproduksjon er blant anna knytt til lokal matkultur og lokale spesialitetar, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse.

Statsforvaltaren samarbeider med andre statlege etatar, Innovasjon Noreg, fylkeskommunane, kommunane og ulike organisasjonar i dette utviklingsarbeidet.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 08.01.2024

Kari Støfringsdal frå Vestland er nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Fjordamattunet i Jølster er hjartet i formidlinga av kompetanse om tradisjonsmat og matkultur. I bakstehuset får de matopplevingar, matkurs og måltid forutan at det er ein møteplass for sosiale treff og faglege samlingar.


Publisert 20.12.2023

Jul med dårleg samvit?

Det er snart jul. For ein vestnorsk pinnekjøtetar, som også er bekymra for klimaendringane, kan det lett gje dårleg samvit. Raudt kjøt frå sau og kyr er jo nærmast ein styggedom, må vite.


Publisert 19.12.2023

Frå draum til suksess – ysting av ost på gardane i Vestland

Gammal kunnskap om mjølkeforedling har levd lenge på mange gardar i Vestland. No har smakane kome ut i verda. Eit spennande utval av ost finst på mange bord, og fleire av gardane har fått prestisjetunge prisar.


Publisert 27.09.2023

Hjortebønder og viltmottak løftar hjort som næring

Vill hjort i skogen og tam hjort bak gjerde har eit stort potensial for auka verdiskaping. I Vestland er det gjort ei kartlegging, for å få svar på kva som må til for å utvikle denne næringa.


Publisert 25.09.2023

Fransk heider til ostedronninga

Pascale Baudonnel fekk tildelt den franske ordnen "Ordre du Mérite agricole" under ei tilstelling i den franske ambassaden i Oslo.


Publisert 12.05.2023

Lokal hjort på menyen til eldre

Matstova på omsorgssenteret var pynta til fest. Kokkelærlingane på det kommunale kjøkkenet overraska med gryte og biffsnadder av lokal hjort, henta frå skogen.


Publisert 08.12.2022, Sist endra 08.12.2022

Vestlandsambassadørar i Berlin

Den store messa Internationale Grüne Woche (ISW) i Berlin er attende, etter pandemipause. Dei norske deltakarane er valde ut. Dette vert glimrande reklame for Noreg.


Publisert 02.12.2022

Varegga, Mat fra Bergen - vi er riktig lokale.

Skal berekraft vere meir enn eit fancy ord i forretningsstrategien, må alt ein gjer tenkast på som lokalt, miljø- og ressurssparande og sirkulært så langt som mogleg. Denne verksemda jobbar slik kvar dag.


Publisert 03.11.2022

IGW 2023 - mange kokkar…

…og mykje søl? På ingen måte, tvert imot. Åtte kokkar idemyldra og snekra ein nyskapande meny av vestnorske råvarer for besøkjande på messa IGW 2023 i Berlin.


Publisert 14.09.2022

Seminar om matsikkerhet 23. sept i Bergen

MATSIKKERHET NÅ?!

Ustabilitet i det internasjonale markedet for olje, pandemi og forsyningslinjene for handel påvirker den globale matforsyningen og norsk matproduksjonen sterkt for tiden. Samtidig varsles det endringer i klima som skaper styrtregn og uventet tørke i folkerike områder i verden. Hvilke konsekvenser får dette for norsk matproduksjon og matforsyning i framtida?