Omsorgstenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunen har ansvar for tenestetilbodet til alle menneske med behov for pleie- og omsorgstenester, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstenester skal organiserast slik at den enkelte så lenge som råd kan leve og bu sjølvstendig og ha eit aktivt og meiningsfullt liv i fellesskap med andre. Tenestene skal utformast i samråd med brukaren. Statsforvaltaren fører tilsyn og kontroll med dei kommunale tenestene. 

Fleire typar omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan bli gitt som råd og rettleiing, heimehjelp, heimesjukepleie, personleg assistanse eller anna praktisk hjelp, støttekontaktar, og avlasting eller løn til personar med særleg tyngjande omsorgsarbeid.

Omsorgsbustad er ikkje omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbustad er ikkje heimla i helse- og omsorgslova, og er altså i utgangspunktet ein ordinær utleigebustad. Kommunen yter teneste og hjelp til den som ikkje klarer seg sjølv i ein slik bustad, på same måte som i vanlege heimar.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du meiner at du ikkje får dei omsorgstenestene du har krav på, eller dersom du er usamd i korleis kommunens vurderer behovet ditt. For at den som har gjort vedtaket du er usamd i, skal få høve til å endre standpunkt, skal du sende klagen din til kommunen. Dersom klagen ikkje når fram, blir klagen automatisk send vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 23.01.2024

Nye råd skal førebygge fall blant eldre

Fall er den hyppigaste ulykkestypen blant eldre. Nye nasjonale faglege råd skal bidra til førebygging.


Publisert 19.12.2023

Nye verktøy og ressursar i arbeidet med demens

Helsedirektoratet har lansert fleire verktøy og ressursar for allmennlegar, tilsette i helse- og omsorgstenestene og pårørande til personar med demens.


Publisert 18.12.2023

Kommunane kan søkje tilskot i helseteknologiordninga

Helseteknologiordninga skal støtte innføring av ny teknologi i helse- og omsorgstenesta, og føre vidare satsinga på velferdsteknologiområdet. Søknadsfristen er 15. januar.


Publisert 25.10.2022

Inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming

Torsdag 1. desember arrangerer Utviklingssenter for sjukeheimar og heimetenester (USHT) ein gratis heildigital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming.


Publisert 11.07.2022

Endringar i velferdstenestelovgjevinga

Stortinget har vedtatt nye føresegner om samarbeid, samordning og barnekoordinator i 14 velferdstenestelover som trer i kraft 1. august 2022. 


Publisert 20.04.2022

Revidert retningslinje for førebygging og behandling av underernæring

I den reviderte retningslinja anbefaler Helsedirektoratet eit nytt verktøy som skal gjere det lettare for helsepersonell å vurderer risikoen for om pasienten er i risiko for underernæring.


Publisert 13.07.2021

Rapportering på valdshendingar på sjukeheimar

Helsedirektoratet har utarbeidd ein rapport som ser på omfanget av valdshendingar på sjukeheimar, og kjem med døme frå kommunar som arbeider godt med avvikshandtering og førebygging.


Publisert 18.06.2021

Utviklingsprogram heimetid og heimedød

Helsedirektoratet har lyst ut tilskotsmidlar til Utviklingsprogram heimetid og heimedød med søknadsfrist 15. oktober. 


Publisert 21.05.2021

Ny ernæringsstrategi for å betre kosthaldet for eldre

Strategien God og riktig mat hele livet skal bidra til betre kosthald og gode måltidsopplevingar for eldre som bur på sjukeheimar og eldre som tek imot heimetenester.


Publisert 07.05.2021

Tryggleiksstandard skal betre kvaliteten på sjukeheimar

Mange eldre på sjukeheimar får god omsorg og gode tenester, men det er store skilnader i kvaliteten. Regjeringa har utvikla eit felles verktøy for å sikre god praksis på alle sjukeheimar.