Naturtypekartlegging - Kom med forslag til områder

Oppsaljuvet: Frodig høstaudeskog. Foto Stefan Olberg
Oppsaljuvet: Frodig høstaudeskog. Foto Stefan Olberg

Statsforvalteren inviterer til innspill fra kommunene om områder som bør kartlegges for naturtyper i 2023.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.10.2022

Hver høst får Statsforvalteren i oppdrag fra Miljødirektoratet om å foreslå nye områder for naturtypekartlegging etter Miljødirektoratet sin instruks (også omtalt som NiN-kartlegging).

Vi vil vurdere innspill fra kommunene med flere, og skal levere endelig forslag til Miljødirektoratet innen 15. november. Miljødirektoratet vil ha en åpen innspillsrunde i november/desember, og etter en samlet vurdering vil direktoratet hvilke områder som skal kartlegges i 2023.


Kriterier for områder som foreslås for kartlegging (begge bør være oppfylt):

  1. a) stor aktivitet og stort utbyggingspress (nå eller sannsynlig i framtida)
  2. b) der man kan forvente å finne naturtyper etter Miljødirektoratets kartleggingsinstruks for 2022

Med "stor aktivitet og stort utbyggingspress" menes for eksempel områder som er aktuelle for utbygging av vei og jernbane, kraftutbygging, eller annen utbygging som boliger, hytter og næringsareal, samt intensivering av jordbruk. Områder som er påvirka av annen endring i arealbruk og klimaendringer, eller der naturtyperegistreringene er så gamle eller upresise at de ikke er nyttige i forbindelse med forvaltninga, kan også inngå i utvalget.

 

Foreslå områder for kartlegging i 2023

Områdene kommunene foreslår som aktuelle kartleggingsområder ønsker vi avgrensa i kart. Vi bruker samme digitale kartløsning som tidligere år, hvor kommunene selv kan avgrense og beskrive områder. Vi oppfordrer alle kommunene til å benytte denne muligheten til å få kartlagt viktige presseområder i regi av Miljødirektoratet.

I kartløsningen registrerer dere områder foreslått for kartlegging i 2023. Det er veiledning for hvordan dette skal gjøres integrert i kartløsningen. I kartløsningen ser det også tidligere kartlagte områder og områder som har blitt foreslått for kartlegging tidligere, men som ikke har blitt prioritert. Det er også mulig å slå på andre temadata som kan være til hjelp når nye områder skal vurderes (for eksempel naturtyper etter DN-håndbok 13 og verneområder).

Lenke til kartløsningen

 

Forslag til kartleggingsområder sendes innen 5. november til:
Miljøavdelingen via kartløsningen (se lenke ovenfor) og med e-post som stadfester innmelding av områder til Linda Myhre, epost fmvelmy@statsforvalteren.no

 

Mer informasjon kan du og lese i vedlegget i menyen til høyre under "Dokumenter".

 

Flisefyr og  Hidalen naturreservat: Lågurt eikeskog ved Flisefyr.  Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Flisefyr og Hidalen naturreservat: Lågurt eikeskog ved Flisefyr. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.