Mer midler til ungskogpleie

Landbruks- og matdepartementet har overført 20 mill. kroner fra 2022 til 2023 for å fremme økt ungskogpleieaktivitet.

Publisert 24.05.2023

Hvem får tilgang til de udisponerte midlene?

De kommune som på bakgrunn av økt ungskogpleieaktivitet i 2023 trenger å få etterfylt sin NMSK-ramme (tilskudd til skogkultur). Pengene er ikke tiltenkt å dekke økte tilskuddssatser i kommunen.

Hvorfor?

Pengene kommer fra udisponerte midler til klimatiltak i skog fra 2022 og skal fungere som sikkerhet for de kommunene som opplever at NMSK-rammen går tom grunnet økt ungskogpleieaktivitet.

Hvordan?

Kommuner som utover høsten får behov for å få etterfylt sin NMSK-ramme, sender søknad om ekstratildeling til Statsforvalteren. Dersom grunnlaget er til stede, vil kommunen få etterfylt sin ramme ganske umiddelbart.

Ungskogpleie- Alfa omega for fremtidsskogen, klima og bunnlinja

I denne delen av skogomløpet legger skogeieren et viktig grunnlag for hvordan skogen utvikler seg videre. Riktig utført ungskogpleie gir mer stabile skogbestand, som er bedre rustet for å møte de klimatiske utfordringene vi ser kommer.

Skogen binder CO2. Ungskogpleie er avgjørende hvis vi skal utnytte skogens produksjonsevne. Da binder vi mer CO2 på kort sikt, samtidig som vi får bedre varige produkter. Klimakur 2030 peker på ungskogpleie som ett av de tiltakene som har størst potensial til å øke opptaket av klimagasser i sektoren. Manglende ungskogpleie fører til lavere CO2 opptak og er ikke veien inn i nullutslippssamfunnet.

Skogeieren er avhengig av å gjøre de rette investeringene for å få god inntjening på skogen. Ungskogpleie er ett av de tiltakene man i ett lenger tidsperspektiv ikke har råd til å unnvære.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.