Barkbilleovervåkingen 2024

Granbarkbille
Granbarkbille i aksjon Foto: Ingrid Knotten Haugberg.

Kommunene som er med i barkbilleovervåkingen fikk 18. mars e-post om oppgavene de har før og gjennom vekstsesongen. NIBIO vil sende ut feromoner denne uken. Kommuner som ikke har mottatt pakke med feromoner innen 15. april, må si fra. 20. april skal fellene være operative.

Publisert 08.04.2024

Alle kommuner i Vestfold og Telemark, også de som ikke er med i barkbilleovervåkingen, oppfordres til å følge med på skadesituasjonen og rapportere om eventuelle observasjoner av døende skog, pågående billeangrep eller andre skader og tegn på svekket skoghelse.

Behov for reserveløsning i uke 24

NB! Tømmingen i uke 24 kolliderer med fagturen til Sverige. Kommunene må ha en alternativ plan for tømming denne uken. Enten må det gjøres avtale med en vikar som kan steppe inn og tømme fellene mandag 10. juni eller tirsdag 11. juni og sørge for at resultatene blir lagt inn i barkbilleportalen (eventuelt via skogansvarlige som er på tur i Sverige), eller den som er ansvarlig for fellene må sørge for tømming lørdag eller søndag før avreise til Sverige.

Om barkbilleovervåkingen

Ti av kommunene i Vestfold og Telemark er med i barkbilleovervåkingen i regi av NIBIO, og disse har til sammen 29 fellesteder å følge opp gjennom sesongen. På hvert sted skal fire feller monteres.

Barkbillefellene skal tømmes fire ganger gjennom vekstsesongen, mandag eller tirsdag i ukene 21, 24, 28 og 33. Resultatene fra felletømmingene skal legges inn i den digitale portalen for barkbilleovervåking fortløpende.

Egne kart om granbarkbiller

NIBIO legger resultatene fra kommunene inn i Skogportalen i Kilden sammen med et risikovarsel som lages i samråd med Landbruksdirektoratet. Det er flere interessante kartlag om barkbilleovervåking, så bruk Kilden flittig.

Alle kommuner må overvåke skadesituasjonen

På grunn av lokalt store forekomster av granbarkbiller og betydelige billeangrep i Vestfold og Telemark de siste fem årene, er det grunn til å følge ekstra nøye med på utviklingen i vårt område. Det ligger fremdeles mye vindfelt virke i terrenget etter stormen nord i Telemark i november 2021. Vindfelt virke er ynglested for granbarkbiller og kan føre til en oppblomstring i billebestanden lokalt.

Det er viktig å følge med på eventuelle nye angrep, slik at forebyggende hogsttiltak kan settes i gang i tide for å redde tømmerverdier og begrense skadespredning. Vi ber alle kommunene om å følge med på skadesituasjonen, holde kontakt med skogeierne og skogbruksledere og rapportere til Statsforvalteren om eventuelle skader av betydning.  Etter angrep er det et kort tidsvindu for å få tømmeret ut av skogen, og forvaltning og næring må samarbeide for å gjøre gode prioriteringer.

I 2023 gikk fangstene av stor granbarkbille opp i Telemark, og gjennomsnittsfangsten i fylket var den høyeste på 20 år. Lokalt var det forekomster på over 25 000 biller per felle. Utbruddsnivået (nivået der antall biller er så høyt at de kan drepe friske trær), regnes for å være 30 000 biller per felle.

I Vestfold gikk gjennomsnittsfangsten ned i 2023. En viktig del av bildet, er at gjennomsnittsfangstene i Vestfold har vært høye de siste årene, så det er snakk om en nedgang fra et høyt nivå. Lokalt i Vestfold var det fangster på mer enn 30 000 biller per felle også i 2023.

Forsommertørken i 2023 var gunstig for flukt, egglegging og larveutvikling hos granbarkbillene. Samtidig kan tørken ha stresset granskogen og gjort den mindre motstandsdyktig. Resten av sommeren 2023, som var forholdsvis våt og kjølig, kan ha vært negativ for billene og positiv for grantrærnes restitusjon. Utviklingen i barkbilleforekomsten i 2024 og skadepotensialet i granskogen vil avhenge av værforholdene i vekstsesongen som vi nå står foran.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.