Økende smittefare – 2586 Innlendinger fikk første stikk i desember

Vaksine og koronavirus
Vaksine og koronavirus Foto: Pixabay.

Det forventes en stor bølge med smitte, og risikoen for å bli smittet blir nå større en noen gang. Folkehelseinstituttet oppfordrer uvaksinerte til å møte opp for vaksinering nå i starten av det nye året.

Publisert 05.01.2022

Omikronvarianten fører nå til en ny bølge av smitte og sykehusinnleggelser i mange europeiske land. Kommunene og sykehusene i Innlandet forbereder seg på at denne bølgen kommer også til Innlandet i januar. Ifølge FHI har vi nå et kort tidsintervall før smitten raskt vil stige, som må utnyttes for å få vaksinert flest mulig. Når mange smittes i løpet av kort tid, vil risikoen for å bli alvorlig syk være større enn noen gang for de som ikke er vaksinerte. Men vaksinene vil beskytte den enkelte godt.

Mange syke kan gi stor belastning på helsetjenesten

Et stort antall samtidig syke kan gi stor belastning på sykehus, kommunehelsetjenestene og hele samfunnet. De uvaksinerte utgjør nå halvparten av dem som legges inn i sykehus for covid-19. Derfor oppfordrer FHI alle uvaksinerte til å møte opp på vaksinasjonssentrene i det nye året for å starte vaksineringen. Menn i aldersgruppen 18-44 år har lavest vaksinedekning i Innlandet. 

Uvaksinerte i Innlandet

Ved utgangen av 2021 var det 22.500 innlendinger over 18 år som ikke har tatt vaksine eller har vært smittet av korona det siste året. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Blant dem over 45 er det 5.3 % som ikke har tatt vaksine eller vært smittet – dette utgjør rundt 9900 personer. I gruppen mellom 18 og 44 er det dobbelt så stor andel som ikke har tatt vaksine, 11% - eller 12.500 personer. Med andre ord; 1 av 10 har ikke tatt vaksine i gruppen 18-44, mens det bare gjelder 1 av 20 i gruppen over 45.»

Alle kan få oppfriskningsdose 4,5 måneder etter andre vaksinedose

FHI er spesielt opptatt av at risikogrupper og alle over 45 år får tatt oppfriskningsdose når det er gått 4,5 måneder (20 uker) siden siste dose. En tredje dose har blant annet hjulpet betydelig på innleggelser blant vaksinerte eldre høsten 2021.

Alle over 18 år kan nå også få oppfriskningsdose, når det er gått 20 uker siden andre vaksinedose.

Det er ikke mangel på vaksiner i Innlandet, og kommunene i Innlandet gjør en svært god jobb med å tilby vaksinering. Så oppfordringen for det nye året er å la seg vaksinere!

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.