Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 12.06.2023

Tillatelse til tiltak i sjø

Statsforvalteren gir tillatelse til Arendal havnevesen KF til å gjennomføre tiltak i sjø ved hovedkaien på Eydehavn. Tiltakene omfatter mudring, sprengning, peling og boring.


Publisert 17.04.2023

Tillatelse til Fibo AS

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad fra Fibo AS i Lyngdal kommune om tillatelse etter forurensningsloven til drift av fyringsanlegg som benytter avkapp fra produksjonen. Vi gir tillatelse til drift av anlegget på visse vilkår.


Publisert 30.03.2023

Avslag på søknad om mudring i Svennevikbukta i Lindesnes kommune

Statsforvalteren har behandlet søknad fra Lindesnes Gårdsutvikling AS om mudring i Svennevikbukta. Med hjemmel i forurensningsloven § 11, jf. naturmangfoldloven § 10, har vi avslått søknaden. 


Publisert 15.03.2023

Tillatelse til å fjerne krypsiv i Kvinavassdraget

Statsforvalteren har innvilget søknaden fra Agder fylkeskommune om å fjerne krypsiv i Kvinavassdraget. Tillatelsen er gitt etter forurensningsloven § 11 og gjelder til og med 31.12.2030.


Publisert 10.03.2023

Landsdekkende tilsynsaksjon, mudring, dumping og utfylling

I perioden mars-oktober 2023 gjennomfører Statsforvalteren en tilsynsaksjon med prosjekter som gjelder mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag. Aksjonen er landsdekkende og koordineres av Miljødirektoratet. 


Publisert 07.03.2023

Endret tillatelse til Jens Eide AS

Statsforvalteren gir tillatelse til økt produksjon og endrer eksisterende tillatelse etter forurensningsloven for slakteri- og kjøttbearbeidende virksomhet ved Jens Eide AS på Gaupemyrheia, gnr./bnr. 43/74 i Lillesand kommune. 


Publisert 15.02.2023

Endret tillatelse til gjenbruk av bunnrenskemasser på E39 Herdal - Røyskår

Statsforvalteren har endret ramme i tillatelsen til JV Implenia Stangeland for gjenbruk av bunnrenskemasser på E39 mellom Herdal og Røyskår i Lyngdal kommune. 


Publisert 24.01.2023

Nytt kapittel i forurensningsforskriften stiller krav til betongproduksjon

Nytt kapittel 33 i forurensningsforskriften ble fastsatt 1. januar 2023, og gjelder for virksomheter som produserer fabrikkbetong, betongvarer og betongelementer. Forskriften stiller krav til blant annet utslipp til vann, støy og håndtering av betongavfall. 


Publisert 20.01.2023

Foredrag fra forurensningskonferanse 2023

Statsforvalteren arrangerte 12. januar konferanse for kommunale saksbehandlere på forurensningsområdet. Her finner du presentasjonene fra konferansen. 


Publisert 04.01.2023

Tillatelse til Saulekilen biogassanlegg

Statsforvalteren har behandlet søknad fra Arendal kommune om tillatelse etter forurensningsloven for drift av Saulekilen biogassanlegg. Vi gir tillatelse til anlegget på visse vilkår.