Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Barn og unge har rett til et godt utviklings- og opplæringsløp

Barn og unge har blant annet plikt og rett til en tiårig grunnskoleopplæring fra de fyller seks år, mens ungdom mellom 16 og 19 år har rett til videregående opplæring.

Som elev har man også en del andre rettigheter. Om man ikke får det man har rett på, kan man klage.

Du kan lese mer om det ved å klikke på bildet under.

Dine rettigheter og klagemuligheter på opplæringsområdet

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 28.01.2022

Digitale eksamenssamlinger for sensorer i skriftlig eksamen etter LK20

SAMLINGENE ER UTSATT TIL NESTE SKOLEÅR Sensorer som er oppnevnt til sentralt gitt skriftlig eksamen i nye fagkoder etter LK20 vil få invitasjon til eksamenssamling


Publisert 28.01.2022

Kompetansepakker

Utdanningsdirektoratet har utviklet kompetansepakker som skal gi støtte til å utvikle kompetanse og praksis i barnehager, grunnskoler, videregående skoler, PP-tjenesten, lærebedrifter og prøvenemder, og kan bidra til at opplæringen er i tråd med de mål som angitt i læreplanverket.


Publisert 20.09.2021

Barn og unge har rett til et godt utviklings- og opplæringsløp

Barn og unge har blant annet plikt og rett til en tiårig grunnskoleopplæring fra de fyller seks år, mens ungdom mellom 16 og 19 år har rett til videregående opplæring.


Publisert 27.05.2021

Veileder, klage på standpunktkarakter i fag

Hensikten med denne veiledningen er å tydeliggjøre hva som forventes av alle involverte i behandlingen av klager på  standpunktkarkaterer. Vi håper dette vil skape forståelse og forutsigbarhet for alle parter.


Publisert 05.05.2021

Ny meldingsportal til Utdanningsdirektoratet

Er du bekymret for om en friskole eller annen privat skole bryter regelverket? Nå kan du melde dette inn til Utdanningsdirektoratet.


Publisert 09.03.2021

Tilskudd til sommerskole 2021

Regjeringen har satt av 500 mill som skal bidra til at kommunenen kan opprette nye sommerskoletilbud, eller utvide eksisterende tilbud, slik at elever i grunnskolen får en arena der de kan delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter i skolens sommerferie i 2021.


Publisert 02.03.2021

Tilskudd hjemmeundervisning 2021

Stortinget har også for 2021 bevilget midler til å styrke infrastruktur og kompetanse i kommuner, samt tiltak i kommuner og fylkeskommuner for å bøte på levekårsutfordringer som er til hinder for hjemmeundervisning. Søknadsfrist er 19. mars!


Publisert 02.02.2021, Sist endra 30.01.2021

Melde fra ved beslutning om opplæring hjemme

Det er nå laget et elektronisk skjema for melding til Statsforvalteren ved beslutning om opplæring hjemme, jf.Midlertidig forskrift om tilpasninger i reglene om barnehager, grunnskoler og videregående opplæring som følge av utbrudd av covid-19, § 3 femte ledd.


Publisert 11.09.2020

Begynneropplæringen i trønderske skoler er på dagsorden!

Den tidlige opplæringen i lesing, skriving og regning er svært viktig; ikke bare for å sikre elevene en god start; det er også med på å legge et godt grunnlag for hele skoleløpet. Samarbeidsforum i Trøndelag har derfor bestemt at akkurat dette temaet skal være ei felles satsing i Trøndelag.


Publisert 08.07.2019

Lærerbehovet kartlagt

Kommunene i Trøndelag har behov for minst 185 flere lærerårsverk fram mot 2030 sammenlignet med i dag. Det viser en kartlegging Fylkesmannen i Trøndelag har gjennomført.