Bjerkreim kommune involverer alle aldre i arbeidet med nytt planprogram

Vikeså i Bjerkreim kommune. Foto: Statsforvalteren i Rogaland

FNs bærekraftmål legger tydelige føringer for planprogrammet, og kommunen tar med alle innbyggerne i utformingen av planen. Vi berømmer spesielt kommunens arbeidsmål om å skape en lettlest, lett forståelig og tilgjengelig samfunnsdel for alle innbyggere uavhengig av alder, utdanningsnivå og erfaring med «plan-prosess».

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 25.03.2021

Nedenfor kan du lese om noen av hovedpunktene i Statsforvalterens uttale til Bjerkreim sitt planprogram, og her kan du lese den fullstendige uttalen.

Balanse mellom bevaring og utvikling

Bjerkreim kommune er i vekst og ett av utviklingstrekkene som blir lagt frem i planprogrammet er at det stadig blir behov for omdisponering av areal for ny utbygging, noe som vil medføre endringer i det naturlige landskapet. En av tilbakemeldingene på planprogrammet er at det bør gis mer føringer hvordan en skal svare på utviklingstrekkene på en bærekraftig måte. I det videre arbeidet med kommuneplanen blir det spesielt viktig å finne en bærekraftig balanse mellom utvikling og bevaring av viktige natur- og friluftslivsområder.

Sikre naturlige ressurser for CO2-lagring

Å ivareta og øke karbonlagring i vegetasjon og våtmark er en relativt ny og viktig nasjonal forventning til alle kommuner. Både klimatilpassing og utslipp av klimagasser er tett tilknyttet arealbruk, spesielt til tilstanden på våtmarker, myr, landbruksareal og skog. I planprogrammet legger Bjerkreim opp til å registrere arealbruk, klimaregnskap og naturmangfold i kommuneplanen, men Statsforvalteren savner en spesifisering av at dette er avgjørende også i planer for det enkelte energianlegg. 

Næringsutvikling i landbruket

Bjerkreim kommunen har stor landbruksproduksjon, aktive fagmiljø og livskraftige bygde-organisasjoner. Hvis en i tillegg legger til naturressursene og eksisterende næringsliv, er verdiskapingspotensialet innen mat og reiseliv betydelig. Vi oppfordrer derfor kommunen til å se på landbruket også i sammenheng med næringsutvikling i kommuneplanen.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.