Bli med og rydde på Vårryddedagen - 19. mars

Lørdag 19. mars er det ikke huset som skal ryddes, men strender, svaberg, holmer og skjær.  Strandryddeuken er flyttet til høsten, og Vårryddedagen blir den store oppryddingen av marint avfall etter snøen har smeltet, og før fuglene kommer for å hekke. Vi er heldige som har så mange engasjerte frivillige i regionen, og friluftsråd som koordinerer store deler av arbeidet mot marin forsøpling i Rogaland.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.03.2022

Hvem kan delta på Vårryddedagen?

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Selv små aksjoner bidrar til opprydning. Under Vårryddedagen bidrar barnefamilier, vennegjenger, studenter, bondelag og fiskerinæringen, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og mange, mange flere til en ren og vakker natur. Alt du trenger er et par hansker, sekk eller pose og en plan for avfallshåndtering før man går ut og plukker søppel. 

Sammen med Hold Norge Rent, oppfordrer vi til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet – der du tenker det trengs en god opprydding etter at snøen har smeltet.

Foto: Kirsten R. Kristiansen / Statsforvalteren i Rogaland.

Hvor kan jeg hente utstyr?

Ryddeutstyr kan hentes hos Ryfylke Friluftsråd (Gamle Jåttåvågen 67). Her får du hansker og ryddesekker du ønsker, samt avtale avfallshåndtering via e-post eller telefon 92060470. Dette gjelder i kommunene: Stavanger, Sandnes, Kvitsøy, Hjelmeland, Strand, Randaberg, Sauda, Suldal, Sola.

Langs Jærstrendene er det Jæren Friluftsråd som stiller med ryddeutstyr. Følg denne lenken for henvendelse til Jæren Friluftsråd om du har behov for utstyr (søppelsekker, hansker, refleksvester etc.), henting av søppel og kjøring til godkjent mottak. De kan også komme med tips om områder hvor det trengs ekstra rydding.

På Haugelandet stiller Friluftsrådet Vest med utstyr, konteinere og henting av avfall ved behov, og publikum kan ta direkte kontakt med dem vi deres hjemmeside eller på Facebook.

Registrering

Bruk av ryddeappen – ryddenorge.no – Alle kan registrere forsøplede steder, hvor de skal ha ryddeaksjon, hvor ryddeutstyr kan hentes osv. www.ryddenorge.no. Hold Norge Rent har laget en egen side om vårryddedagen. 

Hvordan blir du en del av Vårryddedagen?

  1. Finn din nærmeste ryddeaksjon lørdag 19. mars via kartet på Rydde eller ta kontakt med ditt lokale friluftsråd om de lokale arrangementer.
  2. Du kan også opprette din egen ryddeaksjon via Rydde og inviter med deg vennegjengen!
  3. Del gjerne bilder og filmer med Hold Norge Rent og Statsforvalteren på sosiale medier!

Bruk gjerne Rydde til å registrere det du finner

Husk at du kan registrere funn i Rydde. På den måten bidrar du til folkeforskning. I Rydde kan Statsforvalteren ser hvor det er ryddet, og hvor mange som har vært med å rydde. Det ble gjort en formidabel innsats i 2021, da det ifølge Rydde ble gjennomført 432 aksjoner der totalt 5678 frivillige bidro til å rydde 523 km med strandlinje. Vi håper at Vårryddedagen kan bidra til at vi i Rogaland får en ekstra fin vår i 2022. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.