Kompetanse for å møte barn og unges behov

Oppvekstreformen og kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis er statlige satsinger som begge skal bidra til helhet og tverrfaglig innsats for barn, unge og deres familier. Felles for de to er vektlegging av den forebyggende innsatsen, samt inkludering og tilrettelegging for å motvirke utenforskap.

 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 02.06.2022

Felles forståelse, helhet og sammenheng for barn og unge skal gi bedre tilbud til barna og deres familier. Forutsetninger for å lykkes er samarbeid lokalt om utvikling, organisering og gjennomføring av kompetansetiltak på tvers av sektorer.

Målgruppe

Det er et kommunalt lederansvar å se til at den enkelte kommune er rustet for å møte kravene i Kompetanseløftet og Oppvekstreformen. Ledere for oppvekst herunder utdanning- og helse-direktører- rådmenn og lokale politikere må sørge for at ansatte i barnehager, SFO, skoler, skolehelsetjenesten, barnevern, helsetjenesten, politi og PP-tjenesten med flere har nødvendig kompetanse. De inngår i «laget rundt barnet»!

I Rogaland inngår Universitet i Stavanger, Høgskulen på Vestlandet, Statped og aktuelle arbeidsgiver- arbeidstakerorganisasjoner i samarbeidet.

Kompetanseløftet

Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis skal bidra til at barn og unge får den hjelpen de trenger når de trenger det, enten de går i barnehage, grunnskole eller videregående skole. 

Økt kompetanse i barnehager, skoler og de lokale støttetjenestene skal bidra til at den spesialpedagogiske hjelpen er tettere på barna som har behov for det. Samtidig skal oppgavene til Statped - den statlige spesialpedagogiske støttetjenesten - bli tydeligere og mer spisset for barn med varige og omfattende behov.

Målet er at alle kommuner, fylkeskommuner, barnehage- og skoleeiere skal ha tilstrekkelig kompetanse for å kunne forebygge, fange opp og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging.

Barnevernreformen- en oppvekstreform

Oppvekstreformen gir kommunen mer ansvar på barnevernsområdet med mål om å styrke forebyggende arbeid og sikre tidlig innsats på oppvekstfeltet. Det legges til grunn at kommunen har best innsikt i behovene til barn og familier bosatt i kommunen. Overordna mål med reformen er at flere utsatte barn og familier skal få den hjelpen de trenger, når de trenger den.

Kommunen skal styrke arbeidet med tidlig innsats og forebygging, og hjelpen skal bedre tilpasses barn og familiers behov. Barn og familiers rettsikkerhet skal bli godt ivaretatt og ressursbruk og oppgaveløsning i barnevernet skal effektiviseres.

Koordinert innsats

Reformen omtales som en Oppvekstreform. For å lykkes med reformen må kommunen se sine tjenester rettet mot barn, unge og familier i sammenheng. Det vil utfordre ledere å legge til rette for godt samarbeid og felles kompetansebygging i kommunen.

Ved å samordne og koordinere tiltak mellom oppvekstreformen og kompetanseløftet, vil kommunen bygge kompetanse på tvers av sektorer. Dette vil kunne skape mer helhetlige tjenester og bidra til at utsatte barn og unge får en bedre oppvekst.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.