Endelig, ny plankonferanse i Bodø

Plankonferansen 2022 gikk av stabelen på Radisson SAS i Bodø.
Plankonferansen 2022 gikk av stabelen på Radisson SAS i Bodø. Foto: Sander Halvorsen / Statsforvalteren i Nordland.

«Livskvalitet i det grønne skiftet» var hovedtema da 190 deltakere fra kommunene i Nordland var samlet på plankonferanse 23. og 24. november i Bodø.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 29.11.2022 av Øystein Wasmuth

Konferansen for plan og samfunnsutvikling er et samarbeid mellom Nordland fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland.

Hentet inspirasjon

Den årlige konferansen er en viktig arene der kommunene får møte overordnet myndighet, utveksle erfaringer og få enda bedre innblikk i nasjonal politikk og forventninger.

– Målet med plankonferansen var å se hva det grønne skiftet kan bety for nordlandskommunene. Det er av uvurderlig betydning at kommunene kan samles og bli inspirert av gode eksempler på planarbeid. Samarbeid om planlegging er noe vi vil være svært opptatt av fremover, forklarer Lill Margrethe Hildonen, seniorrådgiver ved juridisk seksjon i Kommunal- og beredskapsavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland.

Du kan se konferansen i opptak her:

Konferansen første dag

Konferansen andre dag

Samarbeid på tvers av fagfelt

Årets konferanse handlet om hvordan vi på tvers av fagfelt kan skape god livskvalitet i omstilling til det grønne skiftet. Det var rettet spesielt søkelys på hvordan store industrietableringer påvirker samfunnet, og hvordan vi gjennom planlegging og folkehelsearbeid kan løse våre største samfunnsfloker.

For å gi god faglig tyngde var det invitert eksterne innledere fra overordnet myndighet ved Klima- og miljødepartementet og Helsedirektoratet og Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD).

I tillegg var forskningsmiljø ved NMBU, Nord Universitet, Oslo MET og næringslivet representert.

Kommunene i Lofoten, Rana, Nesna, Sørfold, Sortland og Hadsel ga eksempler på hvordan man kan gå fra plan til handling.

Muligheter og konflikter

Innledningsvis utfordret Stein Sneve, kommentator i Avisa Nordland, deltakerne på problemstillinger rundt det grønne skiftet og reindustrialiseringen av Nordland.

Innlegget var spesielt rettet mot mulighetene dette gir for arbeidsplasser i fylket, men også konflikter med andre næringer, miljø og friluftsliv som følger med.

Marit Anne Bongo, rådgiver plan og miljø på Sametinget, tok for seg det samiske perspektivet. Hun leverte et flott innlegg om Nordlands unike og rike samiske kultur, og viktigheten av at den ivaretas i utviklingen av nordlandssamfunnet.

Batterifabrikk på Mo i Rana

Fra næringslivet i Nordland deltok Mona Bolin fra Freyr Battery. Freyr skal etablere batterifabrikk i Mo i Rana, og Bolin var tydelig på hvor viktig samarbeid mellom industri og samfunn er for å lykkes når det skal gjennomføres en stor industrietablering:

– Vi i Freyr Battery kan bygge batterifabrikk, men vi kan ikke alene bygge et samfunn. Der trenger vi hjelp fra Rana kommune, Nordland fylkeskommune og Regjeringen. Vi må alle bidra, sa Bolin.

Freyr Batterys satsning er planlagt å gi opp mot 5000 nye innbyggere i Rana.

Justerer samarbeidet

Marit Iversen, seniorrådgiver på økonomiseksjonen på Kommunal og beredskapsavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland informerte om hvordan Statsforvalteren nå har besluttet å justere metodikken for samarbeid med kommuner. Det skal blant annet gjøres ved bruk av prosjektskjønnsmidlene for å stimulere til samarbeid på tvers av kommunene

Svein Einar Stuen, seniorrådgiver Klima- og miljøavdelinga, presenterte hvordan Statsforvalteren jobber med samfunnsutvikling og arealbruk, og betydningen av å utvikle gode arealregnskap.

Folkehelseperspektivet i sentrum

Fra Helsedirektoratet deltok Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Aldersvennlig Norge. Hun spurte retorisk i sitt innlegg: Aldersvennlig samfunnsutvikling – har vi råd til å la være?

Rafoss sitt arbeid er en del av regjeringens kvalitetsreform for eldre, Leve hele livet. Sentralt står samarbeid og langsiktig innsats for å skape et aldersvennlig samfunn.

190 deltakere

Målgruppen for konferansen var kommunale planleggere, folkehelsekoordinatorer, kommunedirektører og ordførere, samt statlig og regional forvaltning.

I år var det om lag 190 deltakere på konferansen. En av deltakerne var Hans Christian Haakonsen, enhetsleder for plan og utvikling i Hadsel kommune:

– Endelig konferanse i Bodø! Her får jeg, ved siden av å treffe hyggelige kolleger, drive med erfaringsutveksling, treffe fagfolk fra overordnet myndighet og få overblikk og kompetanse som er viktig for oss i kommunene, roste Haakonsen, som i likhet med flere av deltakerne har deltatt på plankonferansen tidligere.

Underholdningsbidraget kom fra 2. klasse på danselinjen ved Bodø videregående skole. De fremførte en street-koreografi på konferansens første dag.

Elever ved danselinjen på Bodø videregående skole fremfører en street-koreografi for deltakerne på plankonferansen
Elever ved danselinjen på Bodø videregående skole fremfører en street-koreografi for deltakerne på plankonferansen Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.