Husk at RMP-satsene til 'Ingen jordarbeiding om høsten' er økt

Åker i stubb, bilde SFVT

Ingen jordarbeiding om høsten er en av de viktigste tiltakene gårdbrukere kan gjennomføre for å redusere avrenning av jordpartikler og næringsstoffer fra jordbruksjord til vassdrag, innsjøer, og Oslofjorden.

Publisert 14.09.2023

I jordbruksoppgjøret er potten til RMP-tilskuddet hevet betraktelig. Derfor valgte vi, i nært samarbeid med faglaga i fylket, å øke noen av de foreløpige satsene etter jordbruksoppgjøret. Tiltakene som reduserer avrenning av jordpartikler og næringsstoffer til vann har fått en høyere foreløpig sats.

Ingen jordarbeiding om høsten er et av de viktigste tiltakene gårdbrukere kan gjennomføre for å redusere avrenning av jordpartikler og næringsstoffer til vassdrag, innsjøer, og Oslofjorden.

Miljøtilstanden i flere innsjøer utvikler seg i feil retning. Dette gjelder f.eks. Goksjø, Akersvannet, Borrevannet, Revovannet, Hillestadvannet, Haugestadvannet og Vikevannet. Tilstanden er heller ikke bra nok i mange av elvesystemene særlig i Grenland og Vestfold. Oslofjorden har en svært negativ utvikling, og må avlastes for avrenning fra jordbruk og avløp. Miljøtiltakene som utføres i jordbruket inne på land vil avlaste Oslofjorden!

Drikkevannskildene våre Norsjø, Farris og Eikeren trenger beskyttelse for å opprettholde god kvalitet. Åker i stubb om vinteren og andre miljøtiltak mot avrenning bidrar til å ta vare på drikkevannet.

Gjennomføringen av miljøtiltak, som å la åkeren ligge i stubb, har vært jevnt økende over år, men klimaendringene gjør at andelen åker i stubb må økes mer i årene framover.

I prioriterte områder (areal under marin grense) gjelder følgende foreløpige satser til å la åker være i stubb om høsten/vinter for de forskjellige erosjonsrisikoklassene:

Erosjonsrisikoklasse

Kroner/daa

Erosjonsrisikoklasse 1

100

Erosjonsrisikoklasse 1 med dråg

140

Erosjonsrisikoklasse 2

140

Erosjonsrisikoklasse 2 med dråg

235

Erosjonsrisikoklasse 3

250

Erosjonsrisikoklasse 4

300

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.