Snart første tømming - Barkbilleovervåkingen 2025

Mandag 19. mai eller tirsdag 20. mai skal kommunene som er med i barkbilleovervåkingen tømme fellene for første gang i år. Resultatene skal registreres i barkbilleportalen senest onsdag 21. mai.

Publisert 15.05.2025

Viktig å overholde fristene

Årsaken til kort frist for registering, er at NIBIO og Landbruksdirektoratet skal ha tid til å vurdere resultatene og lage risikovarsel for barkbilleutbrudd, som publiseres i Skogportalen i Kilden påfølgende fredag. Kommuner som ikke overholder fristene, vil ikke vises med oppdatert informasjon i kartene i Kilden.

Alle kommuner bør se etter angrep

Alle kommuner i Vestfold og Telemark, også de som ikke er med i barkbilleovervåkingen, oppfordres til å følge med på skadesituasjonen og rapportere om eventuelle observasjoner av døende skog, pågående billeangrep eller andre skader og tegn på svekket skoghelse.

Om barkbilleovervåkingen

Ti av kommunene i Vestfold og Telemark er med i barkbilleovervåkingen i regi av NIBIO, og disse har til sammen 29 fellesteder å følge opp gjennom sesongen. På hvert sted skal fire feller monteres.

Barkbillefellene skal tømmes fire ganger gjennom vekstsesongen, mandag eller tirsdag i ukene 21, 24, 28 og 33. Resultatene fra felletømmingene skal legges inn i den digitale portalen for barkbilleovervåking fortløpende.

Egne kart om granbarkbiller

NIBIO legger resultatene fra kommunene inn i Skogportalen i Kilden sammen med et risikovarsel som lages i samråd med Landbruksdirektoratet. Det er flere interessante kartlag om barkbilleovervåking, så bruk Kilden flittig.

Vårt område har hatt mye skader  

På grunn av lokalt store forekomster av granbarkbiller og betydelige billeangrep i Vestfold og Telemark de siste seks årene, er det grunn til å følge ekstra nøye med på utviklingen i vårt område. I kommunene i Telemark som ble rammet av stormen i november 2021, har vært store billeskader lokalt de siste to årene.

Trolig er vi over skadetoppen for denne gang

Forskning og erfaring tilsier at mengden med barkbiller er på topp tre år etter en hendelse som svekker granskogen. Det har vists seg å stemme bra etter tørken i 2018, og forhåpentligvis er vi nå over toppen etter stormen i 2021. Været fremover vil avgjøre om 2025 blir en sesong hvor granbarkbillene har mer gunstige forhold enn grantrærne, eller omvendt. Forsommertørken er fordel granbarkbillene, så vi får håpe på nok nedbør til at trærne holder seg vitale

Hva om det oppdages nye angrep?

Det er viktig å følge med på eventuelle nye angrep, slik at forebyggende hogsttiltak kan settes i gang i tide for å redde tømmerverdier og begrense skadespredning. Vi ber alle kommunene om å følge med på skadesituasjonen, holde kontakt med skogeierne og skogbruksledere og rapportere til Statsforvalteren om eventuelle skader av betydning.  Etter angrep er det et kort tidsvindu for å få tømmeret ut av skogen, og forvaltning og næring må samarbeide for å gjøre gode prioriteringer.

 

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.