Nå kan gran og furu bli til penger

Hogstmaskin i plantefelt.
Hogstfelt i Lavangen der 3100 kubikkmeter gran blir til trevirke, papir og brensel. Foto: Trude Hagen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Flere av plantefeltene i Troms er klar til å omsettes til både trelast og papir. Det kan det bli penger av til skogeierne!

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.03.2023

For noen har grana i nord et dårlig rykte. Det hevdes at den står for tett, at den ikke hører hjemme her og at det blir dårlig kvalitet. Pågående forskning viser imidlertid at grana er bedre enn sitt rykte:

Grana i nord – blir det trelast av nord-norsk tømmer?  

Nå begynner plantefeltene fra skogreisingstida å bli klare for hogst.

I Lavangen er ett område nylig blitt hogd gjennom et av de største hogstprosjektene i Troms noen sinne. 3100 kubikkmeter er hugget og trevirket blir skipet ut fra havna i Finnfjordbotn. 

Dette er ett av resultatene av en langsiktig satsing på skogplanting. 

Og hogsten blir til penger for skogeierne! Prisene ligger på mellom 300 og 600 kroner for hver kubikk. 

I tillegg til at grana nå blir utnytta til både trelast, papir og brensel så gir den arbeid for lokale entreprenører og transportnæringa.

Muligheter for flere

Fylkesskogmestrene i Troms og Finnmark, Helge Molvig og Trude Hagen sier grunneiere som har plantefelt kan ta kontakt med sin kommune dersom de tenker at skogen er moden for å utnyttes.

Statsforvalterens oppgaver handler om å bidra til at skogsressursene forvaltes bærekraftig og gir lønnsom verdiskaping. 

Trevirke kan være kilde til både bygningsmaterialer og som råstoff til bioenergi. Det er viktig å ikke hogge for tidlig, både av hensyn til kvalitet på virket og av klimahensyn.

Statsforvalteren bidrar og sammen med kommunene med tilskudd og tilrettelegging for skogsveier, skogbruksplanlegging og ivaretakelse av miljøverdier.

Du kan lese mer på våre sider om skogbruk.

Kontaktpersoner

Trelast av nordnorsk tømmer