Engasjerte geitebønder får Nordnorsk økomatpris

Nordnorsk økomatpris 2020 går til Marielle de Roos og Hugo Vink i Lofoten. Prisen er på 50.000 kroner og et diplom.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.09.2020

Juryen mener Marielle de Roos og Hugo Vink er dyktige ambassadører for økologisk mat. Med utgangspunkt i gården og ysteriet har de bygget opp en anerkjent produksjon av økologisk geitost.

«De ivrer etter å formidle verdien av økologisk matproduksjon, både til barn og voksne, og har engasjert seg i organisasjonsarbeid. Mariell de Roos og Hugo Vink har stått på over år, drifta er allsidig og helstøpt økologisk. Det er helt utrolig hva de har fått til.»

Prisen ble delt ut den 19.09.2020 under Åpen Gård hos Lofoten gårdsysteri som arrangeres under ØKOUKA Nordland.

 
Foto: Åse Vøllestad

Høster priser for ostene

Marielle de Roos og Hugo Vink driver Saupstad gård i med 160 økologiske melkegeiter. Paret, opprinnelig fra Nederland, startet gårdsdrifta i Lofoten i 2000.

De har også bygget opp Lofoten gårdsysteri.  Halvparten av geitemelka som produseres på gården (50 tonn) leveres til Tine, resten videreforedles til ulike økologiske geitoster i ysteriet. De har vunnet flere priser for sine oster, både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet har osten Steinfjording fått Matmerk sin spesialitetsmerking.

På gården lager de også pølse og spekepølse basert på geitekjøtt. Produktene selges til en rekke hoteller og restauranter, dagligvarebutikker, gårdsbutikker, på markeder og en stor del direkte fra egen gårdskafè og gårdsbutikk.Foto: Lofoten gårdsysteri

Formidlingsglede og innsats

Marielle de Roos og Hugo Vink er opptatt av å spre engasjement og kunnskap om økologisk mat, både blant barn og voksne. De har blant annet laget en egen skolehage, og tilbyr ulike kurs som ysting, pølsemaking og ølbrygging.

I tillegg til at det er mulig å overnatte på gården slik at besøkende kan lære mer om gårdsdrifta. Paret har også lagt ned en betydelig innsats i organisasjonsarbeid. Hugo Vink er i dag styreleder av Økologisk Nord-Norge, mens Marielle de Roos er leder i Lofoten Bonde- og Småbrukarlag, samt styremedlem Norsk Bonde- og Småbrukarlag og European Coordination Via Campesina. Hun er også inspirasjonsbonde i landbrukets økoløft.

Mer informasjon

Vil du vite mer om Nord Norsk Økomatpris ta kontakt med Frøydis Gillund på epost:  fmtrfgi@fylkesmannen.no eller telefon 77 64 22 16

Vil du vite mer om Lofoten gårdsysteri ta kontakt på epost  lofoten-gardsysteri@online.no eller telefon: 950 82 958. Se deres hjemmeside: http://www.lofoten-gardsysteri.no/

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Om økomatprisen

  • Det er syvende gang Fylkesmennene i Nord-Norge deler ut Nordnorsk økomatpris.
  • Formålet med prisen er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. Prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.
  • Juryen for Nordnorsk økomatpris 2020 har bestått av representanter fra Økologisk Nord- Norge, kokkelaugene i Nord-Norge, Norges bondelags fylkeslag i Nord-Norge, Norsk bonde- og Småbrukarlag fylkeslag i Nord-Norge, Norsk landbruksrådgiving Nord Norge, Fylkesmannen i Troms og Finnmark og Fylkesmannen i Nordland.